abonneren

Intel Ultrabook, nieuw type mobiele computer

Intel introduceert onder de naam Utrabook een nieuw type ultra lichte en draagbare computer. Met dit computerontwerp als opvolger van netbooks verwacht Intel in 2012 40 % van de notebookgebruikers te bereiken.

Het nieuwe Utrabook-concept is door Intels topman in China, Sean Maloney, op de Computex en Taipei uit de doeken gedaan. Een Utrabook heeft nog het meeste weg van een Macbook Air. Het is een superdun (maximaal 2 cm dik) en niet meer dan een kilo wegend notebook, dat niet meer dan $1000 mag kosten.

De Utrabooks zullen in eerste instantie de huidige tweede generatie Core i-processoren (Sandy Bridge) bevatten. Intel wil deze in 2012 vervangen door de komende generatie Ivy Bridge-procesoren, die dankzij de Tri-gate-transistoren bijzonder energiezuinig moeten zijn. Uiteindelijk moeten in 2013 de daaropvolgende generatie Haswell-processoren de mogelijkheden van de ultra-dunne en lichte notebooks ‘herdefiniëren’. Deze processoren gebruiken nog maar de helft van de energie van de huidige processoren.

De eerste Ultrabook laptops moeten nog dit jaar verschijnen voor de kerst-inkoopperiode, aldus Intel. Asus zal een van de eersten zijn met een UX21 Ultrabook, waarvan op de Computex al een prototype getoond wordt. Op termijn moeten de prijzen van de Ultrabooks dalen naar ongeveer $600.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: