abonneren

Intel toont 50-core co-processor: Knigths Corner

Onder de naam Knights Corner introduceert Intel nu een co-processor met 50 kernen. De chip die op 22 nm-schaal geproduceerd wordt, is goed in floating point-berekeningen en geschikt voor grafische toepassingen.

Met deze aankondiging heeft Intel een toepassing gevonden voor de chip waarvan het bedrijf al enkele jaren prototypen demonstreerde. De chip is de eerste grafische processor die volledige voldoet aan de PCI Express 3.0 specificaties. De chip kan met een snelheid van 32 GB per seconde data transporteren. De chip gebruikt dezelfde instructieset als de gangbare X86-processoren. Voor het toepassen van deze chip is wel het nodige programmeerwerk nodig.

De eerder op de 50-core chip gebaseerde grafische processor Larrabee is in de koelkast verdwenen. Wellicht dat deze versie die gemaakt wordt met Intels nieuwste 22 nm tri-gate-technologie de belofte toch nog waar maken. 

Volgens Intel vormt de Knights Corner chip een mijlpaal in de geschiedenis van ‘high performance computing’ (HPC). De chip presteert beter dab één Teraflop (double precision floating point operations). Intel bouwde zijn eerste Teraflop supercomputer in 1997 met 9298 Pentium II Xeon-processoren, waar 72 computerkasten voor nodig waren. Nu past de Knights Corner op één PCI Express insteekkaart. 

Via: BBCnews

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: