abonneren

Intel propt hele pc in kleine dongle

Stel je Chromecast voor, maar dan met alle functionaliteiten van een pc. Dat is het idee achter Intels Compute Stick, als aangekondigd op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Op bovenstaande dongle staat in principe een hele pc, waar Windows 8.1 op staat geïnstalleerd. De Compute Stick wordt aangedreven door een quadcore Atom-processor en 2 GB RAM-geheugen. Er past 32 GB aan data op de interne opslagruimte, uit te breiden via een micro-SD slot.

Elke televisie of monitor die over een HDMI-ingang beschikt, is zo te transformeren in een kleine pc. Hoewel je met die specificaties natuurlijk niet hoeft te verwachten dat je er grafisch zware taken op kan doen, zoals videobewerking of het spelen van de nieuwste games. 

Ook Linux

De enkele USB-aansluiting maakt ook dat de Compute Stick slechts beperkt inzetbaar is: je kan er bijvoorbeeld al niet zomaar een muis én toetsenbord op aansluiten. De dongle krijgt stroom via een mini-USB connector, maar in een later stadium moet ook de voeding gewoon via HDMI gaan. WiFi and Bluetooth 4.0 zitten ook aan boord.

Een Compute Stick met Windows er op kost omgerekend circa 127 euro. Voor 75 euro heb je ook de keuze uit een Linux-variant. Beide komen in 2015 op de markt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: