abonneren

Intel Itanium krimpt naar 32 nanometer

Intel heeft bekendgemaakt met een nieuwe Itanium-processor te komen. De nieuwe 64-bits processor bedoeld voor servertoepassingen krijgt 3,1 miljard transistoren en heeft 8 processorkernen.

De nieuwe processor past in dezelfde socket als zijn voorganger. Wanneer de nieuwe serverprocessor beschikbaar komt is nog niet bekend.

De nieuwe Poulson micro-architectuur is de opvolger van de huidige quadcore “Tukwila” Itanium 9300 processor die vorig jaar geïntroduceerd werd. De nieuwe Itanium is niet alleen een gekrompen versie van de Tukwila maar bevat een compleet herontwerp. Intel slaat met deze vernieuwing de 45 nm chiptechnologie in zijn geheel over en gaat meteen van de huidige 65 nm naar 32 nm. De nieuwe Poulson-chip is de negende generatie Itanium-processor. De al ruim 10 jaar bestaande Itanium is oorspronkelijk ontworpen door Intel samen met HP, als beoogde opvolger van de X86 processoren. De Itanium heeft niet helemaal het succes gebracht wat ervan verwacht werd. De chip ondervindt zware concurrentie van AMD’s Opterons en Intels eigen Xeon-architectuur.

Het nadeel is dat de Itanium niet software-compatibel is met de X86-architectuur. Vooral HP houdt stug vol met het gebruik van Itanium processoren, noodzakelijk om bestaande klanten die zwaar geïnvesteerd hebben in HP-UX-, NonStop- en OpenVMS-systemen een groeipad blijven bieden.

Volgens Intel heeft de nieuwe Poulson-chip een behoorlijk herontwerp ondergaan en is daarmee klaar voor de toekomst. Het nieuwe ontwerp is beter schaalbaar en daarmee geschikt voor de toekomstige chipproductietechnologie.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord