abonneren

Intel gaat chips maken voor derden

Intel opent zijn productiefaciliteiten voor derden. Intel wil zo een partijtje meeblazen in de markt voor bedrijven die chips maken op bestelling.

Vorig jaar kondigde de processorgigant Intel al aan chips voor Achronix Semiconductor te gaan maken. Deze week is er een tweede FPGA (Field Programmable Gate Array) onwikkelaar bij gekomen: Tabula.

In de aankondiging zegt Tabula Intels nieuwste 22 nm chiptechnologie met 3D trigate-transistoren te gaan gebruiken. Intel is absoluut marktleider op het gebied van de productie van geavanceerde microprocessoren. Geen van de andere fabrikanten: TSMC, UMC, en de van AMD afgesplitste GlobalFoundries zijn in staat om Intel te evenaren.

Vergeleken bij 28 en 32 nanometer chiptechnologie die door de concurrentie wordt toegepast, moeten Intels 22 nm chips hogere snelheden bieden met een lager energiegebruik, tegen lagere kosten. Intel gaat zijn 22 nm X86-processoren met de codenaam Ivy Bridge de komende maanden uitbrengen.

Een woordvoerder van Intel zegt dat Intel al eerder chips voor derden maakte, maar dat dit niet bekend gemaakt is. Intel kan door het maken van chips op order, zijn productiecapaciteit optimaal benutten ook als er minder vraag is naar pc-processoren. Aan de andere kant, als Intel maximaal van zijn voorsprong in chiptechnologie wil profiteren, zijn de mogelijkheden voor het produceren van chips voor derden beperkt.

Bron: ARS

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: