abonneren

Intel 3D-transistor in ‘Ivy Bridge’

In de volgende generatie chiptechnologie wordt de schaalgrootte niet alleen verkleind naar 22 nm, ook worden de transistoren driedimensionaal.

Transistoren zijn de basis-schakelelementen van chips. Tot nu toe werkten die transistoren tweedimensionaal. Door het toevoegen van twee dimensies in de metalen gate (de gate zorgt voor het wel of niet doorlaten van de stroom elektronen), kunnen de transistoren nog kleiner en efficiënter worden gemaakt. Intel noemt dit tri-gate-transistoren.

Intel noemt deze uitvinding, waar ze 10 jaar aan gewerkt hebben, een doorbraak in de chip-innovatie. Het zorgt ervoor dat de Wet van Moore nog jaren volgehouden kan worden.

De trigate-transistoren zorgen er samen met de 22 nm grootte voor, dat de chips nog kleiner en energiezuiniger gemaakt kunnen worden. De nieuwe Tri-Gate-transisitor zal voor het eerst worden toegepast in de volgende Intel-processoren met de codenaam ‘Ivy Bridge’.

Prestatiewinst
In vergelijking me de vorige 32 nm vlakke transistoren, bieden de 22 nm 3D-transistoren een prestatiewinst tot 37 % bij een lage spanning. Deze prestatiewinst maakt ze uitermate geschikt voor toepassing in kleine, draagbare toestellen waar een laag energieverbruik erg belangrijk is. Daarnaast verbruiken de nieuwe transistoren maar halfzoveel energie wanneer ze op hetzelfde vermogen werken als 2D-transistoren.

Nieuwe producten
Deze prestatiewinsten en energiebesparing is ook voor Intel zelf ongekend. Het gaat veel verder dan normaal gebruikelijk is bij een volgende generatie chiptechnologie. Het biedt de productontwikkelaars de mogelijkheid om bestaande producten kleiner te maken en om totaal nieuwe producten te ontwikkelen. Intel verwacht dan ook met deze technologie zijn voorsprong op de rest van de halfgeleiderindustrie te vergroten.

Zie ook het filmpje van Mark Bohr, onderzoeker bij Intel:

 

Bron: Intel

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord