abonneren

IDF2011: Intel's eerste 14 nm-chips in 2014

Volgens Intel maakt het tri-gate transistorontwerp op 22 nm, hogere prestaties mogelijk met een lager energiegebruik, dan met normale ééndimensionale transistoren mogelijk is.

Op de IDF in San Francisco licht Mark Bohr van Intel toe hoe het gaat met de ontwikkeling van de chiptechnologie. Intel is al druk met het opstarten van de productie van de 22-nm producten en de 14 nm-technologie komt nu in zicht. Volgens Bohr heeft Intel vier jaar voorsprong in de tri-gate-technologie waarbij de transistoren drie-dimensionaal in plaats van in het plate vlak worden ontworpen. Intel claimt die voorsprong op concurrenten als IBM, GlobalFoundries, Samsung en TSMC. De eerste 14 nm-chips van Intel worden in 2014 verwacht.

SoC
Intel verwacht al veel van de tri-gate-technologie bij 22 nm-chips. Vooral van 22 nm Silvermont processoren die als Atom SoC (System On a Chip) op de markt moeten komen verwacht Intel veel. Met deze processor moet de mobiele telefoonmarkt worden veroverd. Deze chips moeten in 2013 het daglicht zien.

Desktop, laptop, server
Als we kijken naar de opvolgers van de Sandy Bridge met tri-gate technologie, dan komt de 22 nm-Ivy Bridge in 2012. De 22 nm-Haswell krijgt een nieuw ontwerp en komt in 2013 uit. Deze processor is de grote belofte voor de toekomstige superenergiezuinige ultrabooks. In 2014 kunnen we dan de komst van de 14 nm-versie van deze processor verwachten. 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: