abonneren

IDF2011: 22 nm Ivy Bridge voor ultrabooks

Er is gisteren naast de veelbesproken Build-conferentie van Microsoft rond Windows 8 ook nog een ander belangrijk event van start gegaan, namelijk de IDF van Intel. Intel topman Paul Otellini beschrijft in zijn openingsspeech Intels plannen voor de toekomst van computers.

Zo voorspelt Otellini dat het nieuwe computerconcept van Intel: de ultrabooks ons op termijn de meest bevredigende computerervaring gaat bezorgen. Intel werkt met zijn hardware-partners aan de nieuwe categorie van lichtere en slankere computers voor gangbare prijzen.

De ontwikkeling van de ultrabooks wordt versneld door de volgend jaar verwachte opvolger van de huidige Sandy Bridge-processoren: Ivy Bridge. Deze Ivy Bridge-processoren worden op basis van de 22 nm procestechnologie gemaakt. Deze processoren moeten het energiegebruik van de ultrabooks nog aanzienlijk verminderen. Ook verwacht Otellini veel van de utrabooks in combinatie met Microsofts Windows 8. Intel werkt nauw samen met Microsoft aan de ontwikkeling van Windows 8 voor tablets en ultrabooks.

"Haswell"
Een belangrijke winst valt er te behalen met nieuwe vormen van energiebeheer. Zo introduceert Windows 8 een nieuwe energietoestand: “Connected Standby”. Intel verwacht dat deze extreem weinig energieverbruikende de standby-vorm, in 2013 zal resulteren in een standby-tijd van tien dagen op een acculading. Het energieverbruik van de computer die niets doet, zal 20 keer lager worden dan van de huidige generatie computerplatformen. We hebben het dan wel over de volgende generatie processorontwerp die Intel benoemt met de codenaam "Haswell". Nog wel op 22 nm schaal maar met een nieuw ontwerp. Met de Haswell-processor komt zelfs een computer die genoeg heeft aan energie uit zonnecellen in in zicht.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Laatste reactie