abonneren

IBM heeft prototype 1Tbit optische chipset

Een aantal onderzoekers binnen IBM heeft het voor elkaar gekregen een prototype van een optische chipset te maken. De doorvoersnelheid van deze chipset is maarliefst 1 terabit per seconde. De codenaam van de chipset is Holey Optochip.

IBM maakt bij de Holey Optochip gebruik van parallelle optische verbindingen. De chip maakt gebruik van een vrij normale cmos halfgeleider die gebakken is op 90nm. De halfgeleider is opgebouwd uit 48 openingen, waarbij 24 fotodiodes zijn geplaats voor het  ontvangen van data. De overige 24 openingen zijn voorzien van vertical-cavity surface-emitting lasers (vcsel), die data versturen. De chip doet zijn werk in parallelle modus. 

De lasers versturen licht met een golflengte van 850nm. De doorvoersnelheid van de chip is maximaal 1Tbit/s of 128 GB/s. Dat is ruim acht keer zo snel als bestaande optische interconnects. Het bijzondere is dat, hoewel de chip bijzonder snel is, deze slechts 5 watt verbruikt. 

De chip is compatible met bestaande 48 kanaals systemen. Hij kan zo geïnstalleerd worden. Ook lijkt de Holey productieklaar. 

Bron: Tweakers

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: Prototypes, Chipsets