IBM gaat quantumcomputer 'Watson' inzetten voor kankeronderzoek

IBM gaat de slimme supercomputer 'Watson' inzetten voor kankeronderzoek. Dat maakt de computergigant bekend, samen met het New York Genome Center.

De quantumcomputer Watson werd vorig jaar wereldberoemd, toen die als experiment het Amerikaanse spel 'Jeopardy' won. De computer versloeg daarbij 2 van de meest succesvolle winnaars die het spel ooit had gehad, en liet daarmee zien dat brute computerkracht soms effectiever kan zijn dan menselijk denken.

Nuttig

Maar leuk als een supercomputer dan mag zijn, de computerwetenschappers van IBM willen Watson ook graag inzetten voor nuttige zaken. Daarom werd Watsons capaciteiten te huur aangeboden aan diverse instanties, waaronder het New York Genome Center. Die willen de rekenkracht van de computer gebruiken om een betere behandeling voor kanker te kunnen instellen.

Genomen in kaart brengen

De proef begint klein, met een select groepje van 25 proefpersonen. Watson wordt losgelaten op het DNA van die proefpersonen om hun genoom in kaart te brengen. Ook gaat de computer aan de slag met de eigenschappen van de hersentumoren die de proefpersonen hebben.

"We hopen dat dat ons meer informatie gaat opleveren over het ziekteproces van de patiënten", zegt een van de onderzoekers. "Daardoor kunnen we de behandeling aanpassen waardoor genezing wellicht sneller kan gaan."

Watson maakt gebruik van 90 servers, en kan met zijn 16 terabytes aan geheugen ruim 80 biljoen berekeningen per seconde doen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten