abonneren

IBM bouwt 120 petabyte opslagsysteem

IBM heeft een 120 petabyte opslagsysteem bestaande uit 200.000 harde schijven ontwikkeld. De grootste opslagsystemen tot nu toe zijn ‘slechts’ 15 petabyte groot.

Dergelijke grote opslagsystemen (1PB = 1000TB) zijn volgens Vice-president Steve Conway van IBM, vooral interessant  voor gebruik bij weermetingen, olieboringen, moleculaire studies e.d. waarbij veel data opgeslagen moet worden. Door nieuwe hardware- en software-technieken is het mogelijk om duizenden harde schijven in een opslagsysteem te plaatsen. Koeling met gewone ventilatoren voldoet niet zodat de harde schijven door water worden gekoeld. Als bestandsysteem gebruikt IBM geen FAT of NTFS maar hun eigen GPFS-systeem.

Geen dataverlies
Het systeem is zo ingericht dat bij het falen van harde schijven de data hersteld wordt, zonder dat dit ten koste van de snelheid van de supercomputer gaat. Volgens de topman van IBM kan het systeem een miljoen jaar draaien zonder data te verliezen.

Wat past er op 120 petabyte?
Ter vergelijking, Facebook heeft meer dan een petabyte aan foto’s van de gebruikers (meer dan 10 miljard foto’s). Apple verkocht op 21 juli meer dan een miljoen OS X Lion exemplaren van in totaal 3,7 petabyte en Google verwerkt zo’n 20 petabytes per dag aan data. Zou je hier hd-films opzetten dan zouden er 24 miljoen films oppassen.

Via: Guru3D

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord