abonneren

HP TouchPad op één na best verkochte tablet in VS

Dat Apple de grootste tabletverkoper is, zal niemand verbazen. Op de tweede plaats van de best verkochte tablets in de VS staat HP. Deze positie dankt HP aan het dumpen van de TouchPad, die kort na de introductie in de uitverkoop werd gedaan.

Jammer voor HP is, dat ze er niets aan verdiend hebben maar er veel geld op hebben toegelegd. De prijs van de HP TouchPad werd kort na de introductie al met honderd dollar verlaagd naar $399 en $499. Nadat HP een maand later besloot te stoppen met de WebOS-tablets werden ze gingen ze in de uitverkoop voor $100 en $150. Voor deze weggeefprijs waren de TouchPads in korte tijd uitverkocht.

Volgens marktonderzoeker NPD zijn er dit jaar tot oktober in de VS in totaal 1,2 miljoen tablets verkocht die niet van Apple afkomstig zijn. Ter vergelijking:  Apple verkocht alleen in het derde kwartaal van 2011 al ruim 11 miljoen iPads.

Van de niet-iPads zijn er 200.000 HP touchpads. Hiermee staat HP op de eerste plaats van de alternatieve talbets met 17% marktaandeel. De overige top vijf alternatieve tablets zijn allemaal Android-tablets: Samsung met 16% op de twee, gevolgd door Asus (3) met 10 %, Motorola (4) met 9 % en Acer (5) ook met 9% marktaandeel. 

Opvallend is, dat de BlackBerry PlayBook in dit verhaal helemaal niet aan bod komt. Het enorme verkoopsucces van de Kindle Fire van Amazon zal deze cijfers over het laatste kwartaal van dit jaar flink beïnvloeden. Verwacht mag worden dat de komst van Android 4 Ice Cream Sandwich de verkoop van Android-tablets nog verder zal stimuleren.

Het is te hopen voor de 200.000 HP TouchPad-bezitters dat HP snel beslist wat er met het besturingssysteem WebOS gaat gebeuren. Wellicht is de TouchPad straks wel en een fantastisch Android 4-tablet, als de makers van de alternatieve Android-distributies hun werk gedaan hebben. 

Via: NPD

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: