HP introduceert TouchPad webOS-tablet

HP heeft zoals verwacht gisterenavond laat zijn eerste webOS-apparaten geïntroduceerd. Het gaat hierbij om een tweetal smartphones (de Veer en de Pre 3) en een tablet met de naam TouchPad. Opvallend: het webOS-besturingssysteem is afkomstig van het overgenomen Palm, maar de Palm-merknaam is nergens meer te bekennen in de nieuwe producten.

Het grootste nieuws is natuurlijk de webOS-tablet, de TouchPad. Deze lijkt veel op de iPad: het scherm heeft dezelfde diagonaal (9,7 inch) en resolutie (1024 x 768). De grootste verschillen zitten onder de motorkap, want de Touchpad draait op een dualcore 1,2 GHz Snapdragon-processor en is uitgerust met 1 GB werkgeheugen. De TouchPad is goed uitgerust: we noteren stereoluidsprekers, een gyroscoop, accelerometer, digitaal kompas, 1,3-megapixel camera, 802.11n-wifi, bluetooth en een opslagcapaciteit van 16, 32 of 64 GB.

 

De Pre 3 wordt HP's nieuwe smartphone-paradepaardje. Het toestel draait op een 1,4 GHz Snapdragon-processor, heeft een 3,6-inch 800x480-display en een volledig qwerty-toetsenbord. De camera aan de achterzijde telt 5 megapixels en kan nu in 720p filmen. De Veer heeft bescheidener specificaties, met zijn 3,2-inch scherm en 800 MHz Snapdragon-processor. Deze smartphone heeft geen qwerty-toetsenbord en wordt dus geheel via het touchscreen bediend.

 

De TouchPad, Veer en Pre 3 draaien op het fonkelnieuwe webOS 3.0, de eerste grote update van dit mobiele besturingssysteem sinds HP vorig jaar Palm overnam. webOS staat bekend om zijn uitstekende multitasking en notificatiesysteem en krijgt met versie 3.0 een interessante nieuwe techniek om draadloos gegevens uit te wisselen. Onder de noemer TouchStone wordt het niet alleen mogelijk de apparaten draadloos op te laden, maar door met één webOS-apparaat tegen het andere te tikken wissel je de informatie op het display uit, zoals een open webpagina. Ook kunnen sms'jes en notificaties van de Pre 3 op de TouchPad worden weergegeven.

 

De Veer, Pre 3 en TouchPad worden deze zomer in de Verenigde Staten gelanceerd. Over een Europese introductie is nog niets bekend.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: