abonneren

HP en Intel blijven Itanium trouw

Nadat Oracle heeft aangekondigd niet langer software te ontwikkelen voor de Itanium-processor, haasten Intel en HP zich de berichten te ontkrachten, dat de Itanium-processor ten dode is opgeschreven.

Met het statement van Oracle, dat zij in navolging van Microsoft en RedHat, stoppen met de ontwikkeling van software voor het platform, gooit Oracle in feite de knuppel in het hoenderhok. Oracle zegt de beslissing genomen te hebben na gesprekken hierover met Intel, waarmee Oracle indirect het einde van de Itanium aankondigt.

Intel op zijn beurt ontkent dit en zegt onverkort aan Itanium-processoren te blijven werken en nog diverse generaties van deze chips te zullen ontwikkelen.

Ook HP reageert fel op de aankondiging van Oracle, met de mededeling dat Oracle met deze beslissing grote bedrijven en instellingen op kosten jaagt en eerlijke concurrentie belemmert. HP zegt zijn klanten van HP-unix systemen met een Oracle database onverkort te blijven ondersteunen. Ook heeft HP nog op Itanium gebaseerde servers op de roadmap staan voor meer dan 10 jaar.

De Itanium-processor voor servers, heeft niet het succes gebracht dat Intel en HP, toen ze er in de jaren negentig gezamenlijk aan begonnen, hadden verwacht. Met de overname van Sun door Oracle, werd Oracle met Suns Sparc-processor concurrent voor de Itanium. Volgens HP probeert Oracle met deze aankondiging klanten naar hun eigen Sun hardware te drijven, ten koste van de ondersteuning van de hardware van de concurrentie. Het begint zo voor de toeschouwers op een klucht te lijken waarvan het laatste bedrijf nog niet in zicht is.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: