abonneren

HP 12c rekenmachine nu in jubileumuitvoering

HP viert de dertigste verjaardag van de legendarische HP 12c rekenmachine met het uitbrengen van een jubileumversie.

De financiële rekenmachine is in zijn 30 jarige bestaan uiterlijk vrijwel ongewijzigd gebleven. Uniek aan de calculator van HP, is nog steeds de horizontale uitvoering en de eenvoudig te bedienen toetsen. Uniek voor HP is ook de RPN: Revers Polish Notation. Een werkwijze waarop je met minder toetsaanslagen toch ingewikkelde berekeningen kan uitvoeren. Nu komt er voor de liefhebbers een in beperkte oplage verkrijgbare genummerde jubileumuitvoering.

1981 was volgens HP een historisch jaar met de lancering van de Space Shuttle Columbia, de opkomst van de personal computer en de komst van de rekenmachine.  De spaceshuttle is nu 30 jaar later met pensioen. De rekenmachine die al die tijd in productie is gebleven leeft gewoon voort.

Tegelijk met de HP 12c herintroduceert HP de wetenschappelijke variant, de HP 15c. Deze wetenschappelijke rekenmachine werd voor het eerst in 1982 uitgebracht. Ook deze beschikt over de RPN-invoermethode. Wel is de nieuwe uitvoering ongeveer 100x sneller dan het origineel.

Ook het inwendige van de 12c is in de loop der tijd flink aangepast met een veel snellere ARM-processor die alle oorspronkelijke chips vervangt. De firmware van de 12c kan nu ook aangepast worden. Zo is er zelfs een software development kit voor beschikbaar. De calculator is nu ongeveer 20x sneller en ook nog eens een stuk goedkoper geworden. De HP 12c kostte bij de introductie in 1981 nog $150. 

De HP 12c kost € 129, de HP 15c kost € 99.

Zie ook de jubileumvideo

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord