abonneren

Hitachi behaalt mijlpaal met 1 terabyte per schijf

Hitachi introduceert als eerste een harde-schijfstation (hdd) met 1 TB op één platter. Tot nu toe bevatten alle harde-schijfstations met een capaciteit van 1 TB meerdere platters.

De technologie die Hitachi gebruikt voor het bereiken van de nieuwe mijlpaal in de datadichtheid, is op zich niet nieuw, omdat die al langer op mobiele schijfstations wordtgebruik. Nu wordt deze technologie voor het eerst in 3,5 inch-schijven gebruikt, waardoor dus een capaciteit van 1 TB op een plaat (of schijf) mogelijk wordt. Hoewel het voor de hand ligt dat zulke schijven al snel tot schijfstations (hard disk drive of hdd) zal leiden van 4 TB of 5 TB, zegt Hitachi dat deze niet op korte termijn te verwachten zijn.

Hitachi gebruikt de nieuwe schijven in de Hitachi Deskstar en Cinemastar Z7K1000D 7200 toeren drive. Dit zijn de series van Hitachi die zijn geoptimaliseerd voor snelheid of streaming.
De Deskstar variant bedoeld voor hoge prestaties in desktopcomputers en opslagsystemen als een Nas. De Cinemastar-schijven zijn geoptimaliseerd voor streaming-toepassingen in bijvoorbeeld digitale videorecorders (dvr).

Daarnaast gebuikt Hitachi de schijven in de Deskstar 5K1000B met Coolspin technologie. Deze schijven zijn geoptimaliseerd voor een laag energieverbruik en lage geluidsproductie, en draaien op een variabele lagere snelheid.

Alle 1TB schijfstations krijgen een 32 MB cache-buffer en een sata-3 interface. De nieuwe 1TB-schijven zijn dit najaar leverbaar.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Laatste reactie