Hardwarefabrikanten klagen Staat en Thuiskopie aan

De hardwarefabrikanten Dell, HP, Acer, Imation, Samsung en anderen hebben de Nederlandse Staat en Stichting de Thuiskopie voor de rechter gesleept. Zij zeggen tientallen miljoenen euro's schade op te lopen door de nieuwe thuiskopieheffing.

De nieuwe thuiskopieheffing gaat per 1 januari 2013 in en duurt in ieder geval een jaar. De heffing is van toepassing op smartphones, tablets, telefoons met mp3-spelers, harddiskrecorders en settopboxen. De regeling duurt een jaar en biedt ruimte om het legale aanbod van auteursrechtelijk beschermde werken op internet te versterken. Bijvoorbeeld met muziekdiensten of video on demand.

Maximaal 5 euro
De heffingen zijn gebaseerd op adviezen van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Dit is een overlegorgaan waarin Stichting de Thuiskopie en betalingsplichtigen zijn vertegenwoordigd. Deze zouden het beste in staat zijn om de vergoedingen vast te stellen. De heffing bedraagt maximaal 5 euro. Deze is afhankelijk van de opslagcapaciteit van het apparaat en het type apparaat. Zo krijgen audio- en videospelers een heffing van maximaal 2 euro, pc's en laptops een vast bedrag van 5 euro en externe harddisks 1 euro. Geheugenkaarten, usb-sticks en spelcomputers met een harde schijf vallen buiten deze regeling.

Dell, HP, Acer, Imation en branchevereniging FIAR stellen de Nederlandse Staat en Stichting de Thuiskopie aansprakelijk voor alle schade die zij van de nieuwe heffing in 2013 zullen ondervinden, meldt Webwereld. De fabrikanten willen dat het geld, dat naar hun mening te veel wordt geïnd, wordt terugbetaald aan de industrie. Onder andere Samsung, Sharp, Sony en Philips zijn aangesloten bij de FIAR.

Miljoenenclaim
De Nederlandse overheid verwacht dat de thuiskopieheffing in 2013 zo'n 40 miljoen euro aan vergoedingen oplevert. De industrie vindt dit bedrag echter veel te hoog en baseert zich daarbij op een rapport van PriceWaterhouseCoopers dat de daadwerkelijke schade schat op een schamele 12 miljoen. Het bedrag dat de fabrikanten willen terugvorderen kan dus in de tientallen miljoenen lopen.

Volgens de Europese regels hebben auteurs recht op een “billijke” vergoeding voor schade die is ontstaan uit thuiskopieën. In Nederland is het maken van een thuiskopie toegestaan.

 

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten