Gebouw wordt uitgedraaid met 3D-printer

Dat kleine voorwerpen met een 3D-printer kunnen worden uitgedraaid is wel bekend, maar een compleet gebouw? De Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars heeft de Landscape House ontworpen. Dit gebouw bestaat uit één stuk en moet gedeeltelijk door een 3D-printer worden opgeleverd.

Ruijssenaars is werkzaam bij Universe Architecture in Amsterdam. De Landscape House is een modern gebouw. De inspiratie haalt Ruijssenaars uit de natuur, maar het ontwerp wordt grotendeels met de computer gedaan. Samen met de wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs is de 3D-techniek voor het gebouw bedacht. Het pand bestaat gedeeltelijk uit steen en moet in stukken worden geprint met behulp van een 3D-printer. Ruijssenaars hoopt zijn gebouw uiterlijk volgend jaar in Nederland te printen. Voor het printen zou een half jaar nodig zijn.

Het omvangrijke gebouw wordt niet in één keer uitgedraaid. Dat zou voor het vervoer waarschijnlijk ook niet erg praktisch zijn, maar de printer die de Italiaan Enrico Dini de afgelopen jaren heeft ontwikkeld ziet er op papier nog altijd indrukwekkend uit. Het is de bedoeling dat deze de stenen onderdelen van de Land House in een formaat van ongeveer 6 bij 9 meter gaat printen. De door de Italiaan ontwikkelde 3D-printtechniek gebruikt daarvoor zand of vermalen steen als grondstof. Tijdens het printproces worden de voorgeprogrammeerde objecten laag voor laag opgebouwd en in de gewenste vorm verhard.

De 3D-printer is mogelijk ook interessant voor de moderne kunstenaar die even geen stenen beeldhouwwerken wil hakken. In de onderstaande video van Discovery Channel is een zelfde type 3D-printer in volle actie te zien. Deze heeft een formaat van 6 x 6 meter.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten