}
abonneren

Doorbraak Samsung zorgt voor grotere schijfcapaciteit

Lang, lang geleden beweerden harde schijf-fabrikanten glashard dat er nooit een harde schijf zou komen met een opslagcapaciteit hoger dan 100 GB. Een aantal technieken verder zitten we op een comfortabele 3 TB en dankzij Samsung is het einde nog lang niet in zicht.

Volgens Samsung komt er voorlopig nog geen einde aan de verhoging van de 'platter density', de dichtheid waarmee bitjes op het schijfoppervlak geschreven kunnen worden. Een doorbraak in het eigen lab zorgt inmiddels voor een platter density van 1 TB, zodat het kinderlijk eenvoudig (en goedkoop) wordt om schijven van 3 en 4 TB te produceren. Samsung ziet de grootste voordelen echter in het notebooksegment, waar het met de nieuwe techniek kinderspel wordt om een 1 TB 2,5-inch schijf te produceren. Dit soort schijven bestaan al wel, maar hebben een afwijkende hoogte (12,5 mm) waardoor ze niet compatibel zijn met de gemiddelde laptop.

De eerste schijven die gebruik maken van de nieuwe techniek liggen binnenkort al in de winkel. De Spinpoint EcoGreen-serie (5400 rpm, 32 MB cache, sata-3) krijgt de primeur, daarna zijn mobiele schijven aan de beurt. Samsung claimt dat met de nieuwe techniek probleemloos schijven van 10 TB ontwikkeld kunnen worden, dus voorlopig zijn we nog niet van de magnetische platters af.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI