Dit zijn de mooiste Windows 10-devices van Mobile World Congress

Van Microsoft zelf zien we niet zo heel veel veel op MWC, maar het bedrijf laat het aan de de fabrikanten over om hun Windows 10-apparaten aan het publiek te tonen. PCM heeft voor jou het overzicht van de mooiste Windows 10-smartphones, tablets en all-in-ones.

Microsoft laat dit jaar zelf weinig van zich horen op MWC. Waar Microsoft de afgelopen jaren nog veel persconferenties gaf over haar eigen lijn van Lumia-smarthpones, geeft ze dit jaar juist het podium aan de hardwarefabrikanten zelf. En dat zijn er op MWC nog wel een aantal.

Panasonic

Voor de zakelijke markt brengt Panasonic de eerste Windows 10-smartphone annex tablet voor mensen die in zware omgevingen werken, zoals in de bouw. De Toughpad FZ-F1 heeft rubberen bescherming en een plastic toplaag over het 4,1 inch display heen, waardoor het wel tegen een stootje kan. De processor is een Qualcomm MSM8974AB quadcore-processor, die is geklokt op 2,3GHz. Intern geheugen is 2 GB en 16 GB aan opslagcapaciteit. Bijzonder is verder dat deze telefoon niet de volledige Windows 10-versie krijgt, maar de speciale Internet of Things-versie van het besturingssysteem.

Alcatel

De Alcatel Fierce XL is een goedkope Windows 10-telefoon met 5.5 inch display, die voor nog geen 120 euro te koop zal zijn. Qua specificaties misschien niet een topper, maar prima voor Windows 10 Mobile. De Alcatel Fierce XL beschikt over een Snapdragon 210-processor, 2 GB geheugen en 16 GB opslagcapaciteit. Die laatste kun je uitbreiden via een micro-sd-kaartje. De Fierce XL heeft een 8 megapixelcamera aan boord. Er bestaat al een Fierce XL, maar dat is een Android-versie. Het is dus nog de vraag of de naamgeving van dit toestel gelijk blijft.

Op MWC werd ook Alcatel's nieuwe 2-in-1-apparaat getoond. De Plus 10 is een hybride laptop annex tablet. Dankzij het volledig los te koppelen toetsenbord kun je de Plus 10 als tablet gebruiken. Intern is een Intel Z8350 quad-core-processor op 1,92GHz toegepast, het ips-display heeft een resolutie van 1280x800. De Plus 10 heeft aan de voor- en achterzijde een camera, twee accu's (een in de tablet, de ander in het toetsenbord) met een totale capaciteit van 8400 mAh, waardoor je er volgens Alcatel een volledige (werk)dag mee kunt werken. Bijzonder is ook dat het toetsenbord kan worden ingezet als 4GLTE/wifi-hotspot, waar maximaal 15 gebruikers tegelijkertijd gebruik van kunnen maken. De Alcatel Plus 10 is vanaf juni verkrijgbaar voor € 349,99.

HP

HP maakt al sinds jaar en dag Windows-devices, maar voegt dit jaar voor het eerst een Windows 10-smartphone toe aan het assortiment. En wat voor een: de HP Elite X3 is een smartphone die direct als laptop te gebruiken is. Hoe werkt dat? De Elite X3 wordt geleverd met een eigen docking station, waarin je de telefoon kunt plaatsen. Wanneer dat docking station is verbonden met een externe monitor, toetsenbord en muis, kun je 'm als een gewone computer gebruiken. Vergelijkbaar met Microsofts Continuum, maar dan net even iets mooier en meer mogelijkheden.

De X3 heeft een krachtige Snapdragon 820-processor, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. Het is nog niet bekend wat de Elite X3 precies gaat kosten.

VAIO

Afgelopen jaar kondigde Sony aan het VAIO-merkonderdeel af te stoten. Inmiddels is VAIO een op zichzelfstaand merk geworden, en heeft op MWC een nieuwe Windows 10-smartphone getoond. De Phone Biz werd al eerder aangekondigd, maar nu konden we 'm ook echt bekijken. De VAIO Phone Biz heeft een 5.5 inch full-hd-scherm, 3 GB werkgeheugen en een 13 megapixelcamera aan de achterzijde. De toegepaste 1,2GHz Snapdragon 617-cpu is geschikt voor Microsoft Continuum.

Huawei

Van deze smartphonefabrikant konden we een eerste combinatie van tablet en laptop aanschouwen, de Huawei MateBook. Met specificaties als een Core m3, m5 of m7-processor, 4 of 8 GB geheugen, een 12 inch qhd-scherm met een resolutie van 2160 bij 1440 zeker een heel bijzonder apparaat, maar Huawei heeft wel veel afgekeken van Microsoft en Apple. Of dat erg is, laten we in het midden, maar voor een bedrag van € 700 tot € 1600 is dit nog best een betaalbaar alternatief voor Microsoft's Surface Pro-apparaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: mwc2016