Dit is de nieuwe Chromecast 2 met 5 Ghz-ondersteuning

Google heeft zijn populaire Chromecast zoals verwacht flink vernieuwd. Er komen twee nieuwe versies van de streaming-dongle uit: Een vernieuwde klassieke Chromecast, en een dongle die speciaal voor muziek bedoeld is.
De klassieke Chromecast is nog steeds één van onze favoriete gadgets: Een kleine stick die van iedere gewone tv een smart-tv kan maken. We schreven er dan ook eens deze 10 handige tips voor. Maar de Chromecast is door de jaren heen wel wat ingehaald door andere sticks die ongeveer hetzelfde doen. Google heeft in de tweede versie van het model dan ook een paar broodnodige updates toegevoegd.

5 Ghz-wifi

De belangrijkste daarvan is dat de Chromecast nu alle wifi-kanalen ondersteunt. De stick kan nu ook streamen op 802.11ac 5 Ghz, een groot gemis in de originele Chromecast die alleen 2,4 Ghz ondersteunde.

Fast Play

Een andere handige toepassing is een functie genaamd 'Fast Play'. Daarmee is het mogelijk om een serie vooraf in te laden, waarvan de Chromecast 'denkt' dat je die wil gaan kijken. Dat werkt doordat de Chromecast-app nauw samenwerkt met applicaties als Netflix, zodat de dongle 'weet' dat je Breaking Bad aan het bingewatchen bent.

Vernieuwde Chromecast-app

Google heeft daarnaast de Chromecast-app zelf vernieuwd. Grote kans dat je die op dit moment nog niet gebruikt, want in de app zelf is erg weinig te beleven - Chromecast-ondersteuning zit vaak ingebakken in apps zoals Netflix op NPO Gemist. In de nieuwe versie van de app wordt het aantrekkelijker om nieuwe filmpjes te bekijken, doordat er nieuwe video's voor je worden gezocht die je mogelijk interessant vindt.

Kekke kleurtjes

Ook aan de buitenkant is de Chromecast veranderd. Vooral het nieuwe uiterlijk springt in het oog, want de Chromecast is niet langer meer een 'stick', maar een rond schijf waardoor hij wat meer ruimte zou moeten besparen. Daarnaast komt de ietwat saaie zwarte dongle nu in een aantal kekke kleurtjes uit, zoals rood en groen. Maar wees gerust, er blijft nog steeds een donkergrijze Chromecast te koop.

De hdmi-aansluiting van de dongle is om te buigen, mocht je te weinig ruimte hebben achter je tv.

Chromecast voor audio

Er komt ook een tweede versie van de Chromecast uit. Die is speciaal gericht op audio, en hoewel het apparaat werkt met hetzelfde protocol als de originele Chromecast, heeft deze een 3,5 mm-aansluiting waardoor hij is aan te sluiten op speakers en versterkers. Daardoor is het mogelijk om muziek-apps te streamen - en ja, binnenkort krijgt ook Spotify (eindelijk) Chromecast-ondersteuning.

Beide dongles zijn te koop in de Play Store, en kosten daar 39 euro.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: google, chromecast, chromecast 2, hdmi