Cpu testen en geheugen controleren bij pc-problemen

Cpu testen
De processor en het geheugen vormen samen het hart van de pc. In de loop der jaren zijn beide steeds complexer geworden met steeds kleinere transitoren, steeds meer functies en steeds hogere snelheden. Maar functioneren ze je in jouw pc wel voldoende? Je cpu testen en geheugen controleren doe je zo.

Om de processor te testen in de Lubuntu-omgeving start je de pc met een AiO-SRT usb-stick. Oftewel een stick waar All-in One System Rescue Toolkit op staat. Niet bekend mee? Lees dan eerst bovenstaande linkjes.

Processor stress test

Klik na het openen van de stick op mprime om de processor te testen. Mprime is de cpu-stresstester van het GIMPS-project dat Mersennepriemgetallen zoekt. AiO-SRT gebruikt het echter om de werking van de processor controleert en opent daarnaast een tweede scherm waar de temperatuursensoren op de cpu worden uitgelezen. De test loopt voor ongeveer 5 minuten wat voldoende moet zijn om de werking van de processor en de impact op de temperatuurontwikkeling te volgen. Bij oplopende temperatuur kun je de koeling controleren.

Onder Windows biedt AiO-SRT de Windows-versie van deze Mersennepriemgetal-test, Prime95. Opstarten kan via Hardware / CPU stresstest. AiO-SRT doet nu hetzelfde onder Windows als onder Lubuntu. Het start de Prime95 cpu-stresstest op en daarnaast de CPUID HWMonitor. In combinatie kun je perfect de cpu flink belasten en tegelijk live meekijken naar de impact op de temperatuur van de cores, stroomverbruik en zo voort. Een ideale combinatie om problemen met de processor te vinden.

Cpu testen

Geheugencontrole onder Lubuntu

Werkt Windows niet meer correct of denk je dat de informatie die Windows doorgeeft niet helpt bij het vinden van de oorzaak van de storing, start dan de pc op in bios-modus met de AiO-SRT-stick. Vanuit het opstartscherm van AiO-SRT kun je Test Memory kiezen om versie 5.01 van Memtest86+ te starten. Memtest86+ is al meer dan 20 jaar de bekendste geheugentester en heeft geen andere opstart zoals een Linux, DOS of Windows nodig.

Het is sinds versie 5.0 zowel 32-bit als 64-bit beschikbaar én gesigned door Microsoft waardoor het ook werkt onder Secure Boot, de extra opstartbeveiliging van Windows 10. Onderin beeld toont Memtest86+ de aanwezige ram-modules. Deze moeten in aantal en grootte overeenkomen met de modules die op het moederbord aanwezig zijn. Ontbreekt er geheugen dan is dat een reden om in de behuizing te kijken. Komt het aantal modules wel overeen, laat dan Memtest86+ het geheugen testen. Wanneer je geen verdere opties kiest, start de test automatisch na een paar seconden.

De tests lopen erg lang en zijn ook zeer intensief. Je kunt ze eventueel eerder afbreken via ESC, maar zeker bij instabiliteitsproblemen is een langdurige test aan te bevelen.

Cpu testen

Binnen Windows

Als het geheugen instabiel is, zal Windows vaak onbetrouwbaar werken. Nieuwere Windows-versies adresseren altijd het volledige geheugen, ook als ze het niet direct nodig hebben. Dit komt de snelheid ten goede maar niet altijd de stabiliteit, tenminste niet wanneer dat geheugen niet lekker werkt. Geheugen testen onder Windows is daarom lastig, maar Microsoft heeft er wel een oplossing voor en de Windows-omgeving van AiO-SRT biedt er een handige weg naartoe.

Gebruik je de Windows-omgeving van AiO-SRT, kies dan Hardware / Geheugendiagnose. Windows zal nu opnieuw opstarten en automatisch wordt de geheugencontrole van de Windows-pre-bootomgeving gestart. Ook deze kan lang duren, maar geeft wel een goed overzicht van eventuele problemen met de geheugenmodules.

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Workshop, Hardware

Tags: geheugen, cpu, systeembeheer