}
abonneren

Cmos-sensor haalt ccd-beeldsensoren in

Het gebruik van beeldsensoren op basis van de cmos-chiptechnologie voor digitale camera’s groeit snel. Marktonderzoeker iSuppli verwacht dat de cmos-beeldchip de traditonele ccd-sensor in 2013 in aantallen zal inhalen.

In 2013 zullen er ruim 71 miljoen cmos-beeldchips toegepast worden in digitale camera’s in vergelijking tot 30 miljoen in 2010. Het gebruik van ccd-sensors daalt naar minder dan 70 miljoen in 2013, in vergelijking tot ruim 94 miljoen in 2010. In 2014 groeit het aantal cmos-chips naar 85 miljoen terwijl de ccd’s dalen naar 51 miljoen.

Steeds meer fabrikanten van beeldchips als Sony, Canon, Kodak, Casio en Samsung schakelen over naar de cmos-technologie omdat het verschil in beeldkwaliteit steeds kleiner wordt. Het voordeel van cmos zijn eenlager energiegebruik en lagere kosten. Zo worden de productiekosten van digitale camera’s lager. Een ander voordeel van de cmos-sensor is een hogere snelheid waardoor de prestaties van de digitale camera’s beter worden. Ook is het mogelijk om beeldverwerkingsschakelingen op dezelfde chip te maken waardoor de integratiedichtheid toeneemt en de camera’s compacter worden. Het belangrijkste nadeel van cmos ten opzichte van de ccd-sensor blijft dat de cmos-sensor meer ruis geeft.

Volgens iSuppli was 2009 een moeilijk jaar voor digitale camera’s net als voor andere consumentenproducten. Verwacht wordt dat het dieptepunt voorbij is en de verkopen in 2011 en daarna weer zullen toenemen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI