abonneren

Apple wil één besturingssysteem voor Mac en iPhone

Volgens analisten werkt Apple langzaam maar zeker toe naar één besturingssysteem voor al zijn apparaten. Op dit moment maakt Apple gebruik van het x86-compatibele Lion voor zijn Mac-producten en het ARM-compatibele iOS voor de iPad, iPhone en iPod touch. Binnen vijf jaar moeten deze besturingssystemen samengesmolten zijn.

In 2016 zou er geen softwarematig onderscheid meer moeten zijn tussen de verschillende Apple-apparaten, aldus Jefferies & Co. Apple zou daarbij eerder kiezen voor de ARM-architectuur dan de x86-architectuur, zeker omdat in 2016 ARM geheel overgeschakeld is op 64-bit. Het idee van één enkel besturingssysteem voor computers en handhelds is niet nieuw. Microsoft probeert al jaren tablets met Windows aan de man te brengen, zonder al te veel succes. Met Windows 8 gaat de softwarefabrikant een nieuwe poging wagen, waarbij het ook de ARM-architectuur omarmt.

 

Voor de gebruiker zijn er grote voordelen aan één overkoepelend besturingssysteem. Zo werkt randapparatuur op alle apparaten en is de gebruikerservaring gelijk voor alle producten. Het is geen geheim dat Apple achter gesloten deuren al experimenteert met ARM-gebaseerde notebooks; zo is er bewijs gevonden van een MacBook Air-sample die op een ARM-processor draait. Het grote wachten is nu op multicore ARM-processoren die even krachtig zijn als hun x86-tegenhangers. Apple zou al werken aan een eigen ARM-microarchitectuur die een stuk krachtiger is dan de huidige ARM-chps.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie