abonneren

AMD toont 16-core Opteron

Eindelijk. Na wat gelekte feitjes over de Bulldozer-serie van AMD, toont de Canadese chipbakker een werkende 16-core Opteron (Interlagos). Hoewel de benchmarks niet bekend zijn gemaakt, is wel duidelijk geworden wat de plannen zijn. En wanneer de eerste versies beschikbaar zijn.

De Opteron Interlagos-chips komen in twee smaken: 12 core en 16 core. Later verschijnt ook een 6- en 8-core variant (Valencia). De chips zijn compatible met de G34-socket, wat upgraden een stuk interessanter en goedkoper maakt voor bedrijven. De planning is dat de chips in het derde kwartaal beschikbaar zijn.

32 cores
TIjdens de demo draaiden twee 16-core chips prima samen. De kloksnelheid van de 6200-serie is 1,8 GHz met een turbo tot 2,2 GHz. Dat is nog niet heel hoog, maar bij chips die over veel cores beschikken, is kloksnelheid minder relevant. Ze zijn echt puur voor parallelle berkeningen. Uiteraard blijft wel gelden: hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de cpu.

4 instructies
Fijn om te horen is, is dat de nieuwe Bulldozer-serie eindelijk vier instructies per kloktik kan verwerken. Daarmee heeft AMD een kans om Intel weer wat bij te benen. De planning is dat de consumentenlijn van Bulldozer in september beschikbaar is. 

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Hardware

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie