abonneren

AMD Radeon HD 7970: ’s werelds snelste GPU

AMD heeft de eerste grafische kaarten onthuld die de ‘Graphic Core Next Architecture’ bevatten. AMD claimt met de AMD Radeon HD 7970 de snelste single-gpu grafische kaart voor pc’s te hebben.

Ook is deze nieuwe GPU de eerste en enige die met het 28 nanometer-procedé gemaakt wordt. De kaart is een revolutie in de wereld van computer graphics, aldus AMD. Nu hebben we dat wel vaker gehoord, maar laten we aannemen dat AMD gelijk heeft en deze GPU alle voorgangers achter zich laat.

De AMD Graphics Core Next (GCN) architectuur is het resultaat van een volledig herontwerp van de GPU. De veelgeprezen ‘very long instruction word’-architectuur is vervangen door ‘compute units’ (CUs). Dit zijn in feite vector-cores die meervoudige enkelvoudige instructiestromen met meervoudige data stromen (SIMD) aankan.

Het resultaat van deze inspanning is een GPU die niet alleen hoge grafische prestaties neerzet, maar ook goed kan samenwerken met de CPU en zo een heterogene computerkracht mogelijk maakt, waarmee de GPU samen met de CPU voor andere doeleinden dan alleen graphics gebruikt kan worden.

Met het toepassen van de 28 nm-technologie noteert AMD een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van grafische processoren. Alleen hierdoor wordt al een theoretische prestatieverbetering van 150 % mogelijk ten opzichte van de voorgaande generatie.

De kaart ondersteunt PCI 3.0 sloten en de AMD CrossFire multiple-GPU-technologie.

De AMD Radeon HD 7970 is vanaf 9 januari 2012 beschikbaar en heeft een adviesprijs van $ 549.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: