abonneren

AMD gaat geen smartphone-chip maken

AMD wil graag een partijtje meeblazen in de snel groeiende markt voor tablets, maar heeft geen plannen om in de nabije toekomst processoren voor smartphones te gaan maken.

Hoewel de Bobcat-microarchitectuur van AMD geschikt is om processoren die minder dan 1 watt gebruiken te maken, heeft AMD niet de intentie chips te maken voor apparatuur die minder dan 1 watt gebruikt.

Er zijn volgens AMD voldoende spelers in de markt voor smartphones en die hebben al moeite genoeg om wat te verdienen. Dit tekent PC-magazine op uit de mond van interim AMD topman Thomas Seifert.

De markt voor smartphones groeit snel en ook Intel heeft de ambitie om later dit jaar met een speciale “system on a chip” (SOC) te komen voor telefoons. Verwacht werd dat Nokia een Atom-on-a-chip zou gaan gebruiken. Sinds de aankondiging dat Nokia overgaat op het Windows Phone 7 besturingssysteem, staat dit op losse schroeven. Windows Phone 7 is niet geschikt voor het met de codenaam Medfield aangeduide platform van Intel. Toch is Intel optimistisch over de toekomst voor de SOC’s voor mobiele toepassingen gebaseerd op een X86 architectuur.

Aangenomen wordt dat de vorige AMD-topman Dirk Meier ontslagen is omdat hij geen goede plannen had om een rol van betekenis te spelen op de markt voor tablets en smartphones. Met de nu gedane uitspraak is het duidelijk dat er voor smartphones geen plannen zijn, maar er wordt wel serieus werk gemaakt van processoren voor tablets.

Acer heeft al een eerste Windows tablet uitgebracht die gebaseerd is op AMD’s Bobcat-architectuur. Het ziet er naar uit dat de toepassingen en de mogelijkheden om de processoren nog energiezuiniger te maken naar elkaar toegroeien. Met de volgende generatie APU-producten verwacht AMD begin volgend jaar helemaal klaar te zijn om een substantieel aandeel in de tabletmarkt te leveren.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: