Alle toekomstige Tesla-auto’s volledig zelfrijdend

Elke nieuwe Tesla-auto die vanaf nu in de showrooms komt te staan, wordt op termijn volledig zelfrijdend. De nieuw gefabriceerde auto’s worden vanaf nu allemaal gebouwd met een autonoom systeem dat na testen en na herziening van de wetgeving zonder hulp van de bestuurder moet kunnen rijden.

Dat zegt Tesla in een persstatement. De auto’s worden uitgerust met een vernieuwde versie van Tesla’s zelfrijdende systeem, Autopilot, dat overigens niet overal meer die naam mag hebben. De nieuwe versie heeft op termijn geen bestuurder meer nodig. 

Dat kan onder andere door het gebruik van acht camera’s, waarvan vijf 360-gradencamera's, die tot 250 meter in elke richting kunnen kijken. Een extra camera aan de voorkant kan omgaan met stoffige wegen en mistige omstandigheden. Zelfs ander verkeer dat vlak voor de Tesla rijdt hoeft geen obstakel te zijn. 

Lees ook: Tesla mag Autopilot-aanduiding niet meer gebruiken

Openbare weg

Dat de auto’s het systeem krijgen ingebouwd, betekent niet dat weggebruikers er ook meteen gebruik van kunnen maken. De wetgeving rond zelfrijdende auto’s is nog lang niet op orde, en de recente dodelijke ongevallen met Tesla-auto’s helpen niet mee aan het consumentenvertrouwen. 

Ook wil Tesla eerst gaan testen op de openbare weg. Dat gebeurt tijdens normale omstandigheden, waar de auto wel registreert wanneer er zou zijn ingegrepen, maar dat nog niet daadwerkelijk doet. Die testgegevens worden naderhand naast die van de bestuurder gelegd. Op die manier kan het systeem nog meer leren van echte weggebruikers en kan aan de autoriteiten worden bewezen dat het systeem veiliger is dan een normale bestuurder. 

Het autonome systeem wordt op dit moment al in de Model X en Model S gebouwd. Ook de Model 3, die volgend jaar in de showrooms komt te staan, wordt op den duur volledig zelfrijdend.

Geschreven door: Daan Doedens op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: auto's, tesla, zelfrijdende auto, autonoom, autopilot