abonneren

X29XT-EN-512Q

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Eindelijk, daar is 'ie dan: de R600, oftewel de Radeon HD 2900 XT. AMD's antwoord op nVidia's GeForce 8-serie. De chipset heeft uiteindelijk 8 maanden vertraging opgelopen -- kan AMD met de HD 2900 XT de achterstand weer inhalen?

nVidia moet een feestje gevierd hebben toen ATI eind vorig jaar bekend maakte dat de R600 wederom uitgesteld zou worden. Als enige in de markt heeft nVidia zo de tijd gehad om een indrukwekkend portfolio op te bouwen rondom de GeForce 8-serie en daarmee is nVidia ook de enige die al tijden lang de nieuwe DirectX 10-techniek ondersteunt. Dat er nauwelijks tot geen DX10-titels te koop zijn is wat jammerlijk voor de groene grafische kaart-fabrikant, maar desondanks heeft nVidia een flinke voorsprong weten op te bouwen.

Met de Radeon HD 2000-serie hoopt ATI, inmiddels AMD, de voorsprong weer in te lopen. Het eerste model dat in de winkels komt te liggen zal de Radeon HD 2900 XT zijn. Met zijn indrukwekkende formaat en fikse stroomverbruik lijkt de HD 2900 XT het topmodel van AMD te zijn, maar de werkelijkheid leert ons anders. De HD 2900 XT wordt rechtstreeks gepositioneerd tegenover nVidia's GeForce 8800 GTS. Ja, u leest het goed: de GTS. nVidia's topmodel, de GTX (en de mondjesmaat verkrijgbare Ultra) hebben dus niets van deze kaart te vrezen. Een aanvankelijk aangekondigde Radeon HD 2900 XTX is geheel van de planning verdwenen dus het lijkt erop dat nVidia's topmodellen voorlopig geen concurrentie krijgen. Jammer.

Hoe dan ook: de eerste DirectX 10-kaart van AMD is er. De kaart lijkt qua omvang veel op zijn nVidia-concurrent, maar moet met maar liefst twee stroomconnectoren gevoed worden. AMD heeft één van deze twee stroomconnectoren gewijzigd van zes- naar achtpolig. Waarom is ons een raadsel, maar gelukkig kan de normale zespolige connector gewoon gebruikt worden. Dat er twee stroomconnectoren nodig zijn zien we terug in het stroomverbruik: in idle-stand geeft onze meter 230 Watt aan, bij het draaien van 3DMark06 halen we op momenten de 340 Watt-grens. Dat zijn flink hoge waarden en het is dus duidelijk dat een goede voeding een vereiste is.

Zouden we het excessieve stroomgebruik terugzien in de benchmarkresultaten dan zouden we weinig reden tot klagen hebben, maar helaas weet de Radeon HD 2900 XT geen onuitwisbare indruk achter te laten. De benchmarkresultaten zijn niet fantastisch: de 3DMark06-score van 10603 ligt weliswaar boven die van de GeForce 8800 GTS/640, maar kijken we naar de gamebenchmarks dan valt op dat de GTS vaak beter presteert. Vooral in Half-Life 2: Lost Coast, van oorsprong een erg ATI-vriendelijk spel, geeft de GTS/640 de nieuwe HD 2900 XT het nakijken bij hogere resoluties of geavanceerde instellingen. Alleen in Splinter Cell: Chaos Theory weet de HD 2900 XT een voorsprong te behouden. Hierbij moeten we de kanttekening maken dat de GeForce 8800 GTS zelfs onder topdruk beduidend minder stroom verbruikt dan de AMD-kaart.

Is de Radeon HD 2900 XT dan een flop? Welnee. Volgens AMD is de kaart vooral ontworpen met geavanceerde DirectX 10-games in het achterhoofd. Als deze binnenkort op de markt komen, kan de vergelijking wel eens anders uitvallen. Ook is duidelijk dat de AMD-kaart beter presteert als het gaat om het decoderen van high definition video-materiaal dan zijn GTS/GTX-concurrenten. Ook de hdmi-poort met geïntegreerd geluid is een dikke plus ten opzichte van de concurrentie. De Radeon HD 2900 XT is dus zeker geen slechte kaart, maar de kaart is niet voldoende om het verloren marktaandeel weer terug te veroveren van nVidia. Waarschijnlijk wordt het pas écht interessant wanneer AMD het voor elkaar krijgt de R600-core succesvol te verkleinen van 80 naar 65 nanometer. Deze zogeheten R650 biedt vermoedelijk véél betere prestaties tegen een aanzienlijk lager energiegebruik en wanneer we dat optellen bij het aanbod van DirectX 10-spellen over een half jaar, dan hoeven we AMD nog geen definitief vaarwel te wensen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende hd-video-decoding
  • HDMI mét geluid
  • DirectX 10
  • Weet belofte niet te verzilveren onder DX9
  • Stroomvreter
De Radeon HD 2900 XT is de langverwachte DirectX 10-kaart van ATI/AMD die het op moet gaan nemen tegen nVidia's GeForce 8-serie. Helaas is de HD 2900 XT geen kant-en-klaar succesverhaal. Er zitten flink wat haken en ogen aan de kaart, zoals het exorbitante energiegebruik en de vreemde stroomconnectoren. Ook het gebrek aan een concurrent voor de 8800 GTX en Ultra is geen goed teken. Desondanks is de belofte er wel; AMD claimt dat de kaart onder DirectX 10 pas zijn echte kracht kan laten zien. Wij denken dat het raadzaam is te wachten tot het najaar, wanneer de R600 een 65nm-uitvoering krijgt als R650. Pas dan lijken de kaarten tussen nVidia en AMD weer eerlijk verdeeld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: