Alweer een X1950 Pro-kaart? Jawel, maar in plaats van de zoveelste kaart die compleet op het referentiedesign is gebouwd, heeft Jetway er zijn eigen veranderingen aan toegevoegd, zoals ddr4-geheugen. Wat levert dat op?

Vrijwel alle X1950 Pro-kaarten, ongeacht het merk, zijn gebaseerd op het referentiedesign van ATI. Fabrikanten doen weinig anders dan de kaart voorzien van hun eigen
sticker en in sommige gevallen een iets andere cooler. Vervolgens gaat er een mooie doos omheen en de kaart belandt in de schappen. Gelukkig is de kaart van Jetway géén doorsneekaart: in plaats van het standaard ddr3-geheugen van het referentiedesign heeft Jetway gekozen voor het nieuwere ddr4-geheugen. Dit geheugen kan sneller worden geklokt (800 MHz tegenover 690 MHz voor de standaard-X1950 Pro), maar belangrijker is dat ddr4-geheugen véél minder energie verbruikt dan ddr3-geheugen ­ en dus koeler blijft. Jetway heeft dan ook gekozen voor een compleet andere cooler dan de grote plastic ventilator van ATI.
Hoewel de kaart een single-slot-oplossing lijkt, steekt de cooler te ver uit om er nog een andere kaart naast te kunnen plaatsen. De cooler is stukken stiller dan we van andere X1950 Pro-modellen gewend zijn. Opvallend is verder dat Jetway niet gekozen heeft voor een zes-pins voedingsstekker voor de grafische kaart. In plaats daarvan zien we een traditionele molex-connector ­ handig als u een oudere voeding hebt.
De kaart presteert binnen de verwachtingen. Door het hoger geklokte geheugen valt er wat winst te behalen en inderdaad, de 3DMark06-score ligt zo’n 5 procent hoger dan normaal. Bij het stroomverbruik zien we een maximum van 186 watt ­ net iets lager dan wat we gewend zijn van de X1950 Pro. Kijken we naar de vrijwel identiek geprijsde GeForce 8600 GTS, dan zien we iets betere scores, maar u moet het zonder DirectX 10-compatibiliteit stellen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Ddr4-geheugen

  • Stiller en energiezuiniger

  • Geen DirectX 10

Dat Jetway de X1950 Pro van ddr4-geheugen heeft voorzien is een mooie zet, maar helaas verhult het niet dat de X1000-architectuur zijn langste tijd alweer gehad heeft. De vrijwel even dure GeForce 8600 GTS is een generatie verder en daarmee een betere keuze.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten