abonneren

TOXIC Radeon X1900 XTX

Wat is er beter dan een Radeon X1900 XTX? Een overgeklokte, watergekoelde uitvoering natuurlijk. Sapphire draait er zijn hand niet voor om, maar hebt u er het geld voor over?

Wie de huidige X1800/X1900-kaarten in actie heeft gezien, weet dat de prestaties fantastisch zijn. Helaas is de meegeleverde standaardkoeler spelbreker wanneer u ook nog eens een stílle (game-)pc wilt. Het geluid op volle toeren benadert nog net niet het niveau van een stofzuiger. Sapphire zoekt hier een oplossing voor en komt met de Toxic-waterkoeling, een innovatief product. Maar werkt het ook?

De waterkoeling bestaat uit een reservoir dat even groot is als de grafische kaart zelf. Het moet in een vrij pci-e-slot geïnstalleerd worden en voorzien worden van voeding. Dat waterkoeling alleen niet voldoende is om de grafische kaart koel te houden, blijkt uit de ventilator op de behuizing die het water weer moet koelen. Geheel geluidsvrij is het dus nog steeds niet. De Toxic heeft twee standen, 'low' en 'high'. De geluidsproductie in de 'high'-stand is niet zo erg als bij de referentiekoeler, maar nog steeds zeer duidelijk hoorbaar. Pas in de 'low'-stand bij een gesloten behuizing werkt de kaart op een acceptabel geluidsniveau. Overigens is de instelling alleen vanuit het binnenste van uw pc te veranderen. Lastig, we hadden de schakelaar liever op de backplate gezien.

De Radeon-kaart zelf is ten opzichte van een normale X1900 XTX wat overgeklokt (675/800 MHz in plaats van 650/775 MHz), al zien we dat niet echt terug in de prestaties: in sommige games presteert onze referentie-X1900 XTX wat beter, in andere ligt Sapphire voor. Overigens valt de kaart nog verder over te klokken, zolang u de koeler maar op 'high' zet. Wat prestaties betreft valt er weinig op de kaart af te dingen. Minder geslaagd vinden we de prijs: voor de Toxic-koeling betaalt u een behoorlijke premium (ca. 125 euro). Of dit het geld waard is, blijft een persoonlijke afweging, maar dat de Toxic-koeling een geslaagd product is staat buiten kijf.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Innovatieve koeling.
  • Prima overklokbaar.
  • Nog niet onhoorbaar stil.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord