abonneren

SPPX79GX2-1GB

Eén van de onbekendere merken op de Nederlandse markt is Sparkle. Met hun GeForce 7950GX2 bewijzen ze dat ze qua kwaliteit niet onderdoen voor de grotere merken -- en dat de 7950GX2 dé topkaart van het moment is.

De Sparkle-uitvoering van de GeForce 7950GX2 is identiek aan die van MSI: beide merken houden vast aan het referentiemodel van nVidia. Slechts de sticker op de cooler verraadt met welk merk we te doen hebben. Daarom zien we ook nauwelijks verschillen qua prestaties tussen beide kaarten; de kaart van MSI scoort marginaal beter maar dat kan goed komen door de MSI-eigen drivers.

We hebben de Sparkle-kaart getest op een Core 2 Duo-systeem en komen hiermee tot de hoogste 3DMark06-score die we ooit voor een enkele kaart gezien hebben. In veel gametests valt op dat de cpu niet meer de limiterende factor is, maar dat de GeForce 7950GX2 echt moet zweten om tot deze prestaties te komen. Ook valt bij dit soort topsystemen op dat er een goede voeding nodig is om het systeem aan de praat te houden: 600 Watt is inmiddels bijna een vereiste.

In de doos vinden we naast de gebruikelijke handleiding, cd en aansluitkabels een dvd'tje met het spel Painkiller. Aardig, maar het een keuze tussen verschillende spellen zoals Sapphire nu doet is leuker.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende prestaties
  • lawaaiig
De Sparkle GeForce 7950GX2 is een onopvallende concurrent die prima prestaties neerzet en door gebruik te maken van het referentiedesign van nVidia zeker niet onderdoet voor de overige 7950GX2's. De meegeleverde accessoires zijn verder niet opzienbarend. Een goede kaart voor een goede prijs, dus.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: