MSI is niet de enige die een Radeon X1950 XTX in het assortiment heeft, maar de uitvoering die we hier testen wijkt af van de concurrentie door de meegeleverde waterkoeling. MSI heeft daarbij duidelijk leentjebuur gespeeld bij Sapphire.

De waterkoeler die met de RX1950XTX meegeleverd is, kennen we al van Sapphire's Toxic-serie. Het koelsysteem is niet passief, maar in de waterkoeler zit een kleine fan geïntegreerd. Geheel stil is de oplossing dus niet, maar het geluidsniveau blijft ver onder dat van de stockventilator die met de X1950 XTX meegeleverd wordt. Daarnaast is met een schakelaartje de ventilator ook nog eens op een lagere en daarmee stillere stand te schakelen, wat prima te doen is zolang u de kaart niet overklokt.

De X1950 XTX van ATI is een uitstekend presterende kaart, al kan hij nVidia's topmodel (de GeForce 7950 GX2) niet bijbenen. Dat is ook niet vreemd, omdat deze kaart met een dual-gpu werkt. De X1950 XTX is vergelijkbaar met nVidia's GeForce 7900 GTX en wordt zo rond hetzelfde prijspunt verkocht: 400 euro. De watercooled versie die we hier testen kost nog eens honderd euro meer. Net als bij nVidia kan ook deze kaart samen met een andere in een dualcardopstelling geplaatst worden. Helaas is er bij ATI nog steeds een verschil tussen de 'normale' en de 'Crossfire'-kaarten; dit wordt pas bij de volgende generatie verholpen.

De X1950 XTX biedt een indrukwekkende specificatielijst. De kaart heeft 384 miljoen transistoren, de kloksnelheid is een ongekende 650 MHz en voor het geheugen wordt er gebruik gemaakt van het nieuwe en razendsnelle gddr4 dat zijn werk doet op 2000 MHz. De geheugenbandbreedte komt daarmee op een respectabele 64 GB/s. Er zijn 48 shader units aanwezig, net als bij voorganger X1900 XTX. In vergelijking met de 7900 GTX is dat nog altijd tweemaal zo veel.

In benchmarks slaat de X1950 XTX geen slecht figuur. De kaart haalt een 3DMark06-score van 6634 marks, zo'n 250 punten meer dan de GTX-concurrent. De GX2 van nVidia haalt bij ons een score van maar liefst 8525, duidelijk buiten het bereik van de XTX, ook na overklokken. Voor de GX2 moet normaliter wel zo'n 100 euro meer opzij worden gelegd. Dat is hetzelfde prijsverschil als dat u betaalt voor de waterkoeling op deze kaart; als u 500 euro besteedt is de keuze dus tussen een stille watergekoelde XTX of een beter presterende GX2 die klinkt als een stofzuiger.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uitstekende single-gpu-prestaties

  • relatief stil dankzij waterkoeling

  • fikse prijspremium boven normale X1950 XTX

  • voor Crossfire-opstelling speciale mastercard nodig

MSI heeft met de watergekoelde uitvoering van de X1950 XTX een mooi product neergezet. De kaart zelf presteert uitstekend en weet alleen zijn meerdere te vinden in de dure GX2 van nVidia. Hoewel de watergekoelde XTX evenveel kost als deze topkaart van nVidia is hij aanzienlijk stiller en daarmee ook beter over te klokken. Als u zo'n 500 euro te besteden heeft, dan heeft u dus de keuze. MSI's speciale XTX zal u in ieder geval niet tegenvallen.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten