abonneren

Radeon HD4770

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
ATI's 40nm-architectuur maakte niet zijn debuut in een high-end grafische kaart, zoals aanvankelijk verwacht werd, maar in deze mainstream Radeon HD 4770. Eigenlijk is dat wel begrijpelijk, want de duurste grafische kaarten vormen slechts een kleine nichemarkt.

De HD 4770 maakt gebruik van de RV740-chipset. Qua prestaties zit de kaart comfortabel tussen de Radeon HD 4670 en de Radeon HD 4850. De kaart markeert de eerste grafische chip op 40 nanometer, maar ook de eerste keer dat gddr5-geheugen op een mainstream kaart geplaatst wordt. De kaart biedt dan ook fantastische prestaties voor zijn prijs.

De RV740-chipset is opgebouwd uit 826 miljoen transistoren, ongeveer 15 miljoen minder dan in de Radeon HD 4850. Een groot deel van deze transistoren gaan op aan de 640 stream processors. De standaard klokfrequentie van de kaart is 750 MHz. Hoewel de HD 4770 gebruik maakt van een 128-bit geheugenbus, is de bandbreedte indrukwekkend. Dat komt vooral door de 512 MB aan gddr5-geheugen die geplaatst is. Dit zorgt uiteindelijk voor een bandbreedte van 51,2 Gbit/s en prestaties die amper onder die van de Radeon HD 4850 liggen.

Het maximum energieverbruik van de HD 4770 is 80 watt, ongeveer vijf watt meer dan een pci-express-slot officieel mag leveren. Daarom heeft ATI een zes-pins stroomaansluiting aan de achterzijde van de kaart geplaatst. De referentiekaart is uitgerust met een dual-slot cooler, wat geen probleem is voor normale desktop-pc's. Wie gebruik maakt van een small form factor-pc als gamesmachine zal wat meer moeite hebben de kaart kwijt te kunnen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • fantastische prijs/prestatie
  • dual-slot cooler
  • extra voeding nodig
De Radeon HD 4770 is een fantastische mainstream grafische kaart. We hopen dat ATI's partners snel met single-slot uitvoeringen op de proppen komen, zodat de kaart in alle behuizingen gebruikt kan worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Laatste reactie