abonneren

Radeon HD 4850 X2

Veel HD4850 X2-kaarten zwerven er niet rond, maar uiteraard heeft trouwe ATI-partner Sapphire een model in zijn assortiment.

De HD4850 X2 verbindt twee RV770-cores via een interne Crossfire-brug met elkaar. Elke core heeft 1 GB aan gddr3-geheugen tot zijn beschikking (een dual-512 MB-model volgt snel). Het geheugen draait op 993 MHz via een 256-bit interface. De klokfrequentie van de gpu zelf is identiek aan zijn kleine singlecore broertje: 625 MHz. Net als grote broer HD4870 X2 praten we hier over een forse kaart die flink wat stroom eist. De acht- en zespins connector komen dus niet als een verrassing.

In tegenstelling tot de HD4870 X2 gebruikt de HD4850 X2 twee koelventilatoren in een behuizing van dubbele hoogte. Dit houdt de kaart behoorlijk koel. Helaas hebben we alleen de beschikking over een vroeg productiemodel waarbij de ventilators nog niet door de software geregeld kunnen worden. Omdat de ventilatoren constant op topsnelheid draaien is ons exemplaar nogal luidruchtig; de kaarten die u in de winkel aantreft zullen dit probleem niet vertonen. Aan de achterkant van de kaart vinden we een passieve heatsink die de spanningsregelaars koel houdt.

Hoewel de Radeon HD4850 X2 bedoeld is voor gamers zien we voor deze kaart ook zeker nut in workstations: de vier dual-link dvi-poorten maken een interessante multi-monitor-opstelling mogelijk. Hoewel alle vier de aansluitingen hdcp-compatibel zijn en van hdmi-adapters voorzien kunnen worden, ondersteunen slechts twee van de uitgangen de uitvoer van geluid.

Hdmi-, vga- en Crossfire-kabels worden netjes meegeleverd, evenals een zes- en achtpins molexadapter. Dat is vooral prettig voor mensen die nog geen hypermoderne voeding aangeschaft hebben. De softwarebundel bevat een exemplaar van Futuremark's 3DMark06.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prima prestaties
  • ondersteunt vier monitoren
  • verbruikt flink wat stroom
De Radeon HD4850 X2 is een prima alternatief voor de duurdere Radeon HD4870 X2.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: