abonneren

Radeon HD 3850

AMD opent de aanval op nVidia door zijn Radeon HD-kaarten voor lekker weinig geld in de markt te zetten. Getuige de Radeon HD 3850, die voor ongeveer € 150 al in de winkel ligt.

AMD's prijsstrategie zorgt ervoor dat serieuze gameprestaties inmiddels ook binnen het handbereik van casual gamers komen. De Radeon HD 3850 is zeker niet de beste gamerskaart, maar voor € 150 heeft u een kaart die de 10.000-score van 3DMark06 al weet te doorbreken. Een jaar geleden leek een dergelijke uitspraak nog absurd!

Voor wie is de Radeon HD 3850? Het is duidelijk dat de kaart gericht wordt op normale gamers; voor wat fanatiekere gamers is er de Radeon HD 3870, die stukken beter presteert. Toch zien we nette framerates in Unreal Tournament 3 (boven de 100 fps op 1600x1200) en ook in Crysis en World In Conflict weet de kaart zich op lagere resoluties of met lagere instellingen prima staande te houden. Wie niet per se van zware anti-aliasing gebruik wil maken, zou dus al uit de voeten moeten kunnen met deze kaart.

Interessant is ook dat de kaart goed overklokbaar is. De gpu draait standaard op 669 MHz, het geheugen op 829 MHz. Zonder enige moeite klokken we de kaart naar 750/950, wat ons tot een 3DMark06-score van 11364 leidt. Dat geeft aan dat AMD met de huidige 55nm-architectuur nog redelijk wat ruimte over heeft voor verbeteringen. Hetzelfde geldt overigens ook voor de Radeon HD 3870.

Door zijn lage prijsstelling is er eigenlijk (nog) geen serieuze concurrent voor de Radeon HD 3850. De beste vergelijking is de GeForce 8600 GTS, die duidelijk slechter presteert. nVidia is echter van plan de GeForce 9600 GT en later een 9600 GTS te introduceren; deze kaarten zullen de situatie waarschijnlijk veranderen. Tot het zover is, blijft de Radeon HD 3850 een prettig goedkoop kaartje waar de gemiddelde gamer zich prima mee zal vermaken.

PluspuntenConclusie
  • Prima prijs/prestatie
  • Stil
De prestaties die u op dit moment voor € 150 zijn ongekend. Toegegeven, als u probeert Crysis met alle mogelijkheden ingeschakeld te draaien op deze kaart komt u van een koude kermis thuis, maar de 'casual' gamer die niet zoveel geeft om zware anti-aliasing zal zich met de Radeon HD 3850 voorlopig prima vermaken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord