abonneren

Radeon HD 3850 AGP

U denkt dat moederborden met agp uitgestorven zijn? Toch niet! Wie een kijkje neemt bij de overzichten van de gamingdienst Steam zal verbaasd staan hoeveel gamers er nog met een agp-systeem in de weer zijn!

Hoewel de meeste grote fabrikanten inmiddels geen moederborden meer op de markt zetten met agp-sloten, komen kleinere merken als ASRock zo nu en dan nog met producten die Intel's socket 775 combineren met een agp-slot. Sapphire is een van de weinige merken die nog steeds agp-kaarten produceert, uiteraard allemaal gebaseerd op ATI-chipsets. De meest recente kaart is de HD3850 AGP en er komt ook een HD3650 AGP beschikbaar.

Let wel: deze kaarten zijn geen halfslachtige poging om 'iets' in dit segment weg te kunnen zetten. Sapphire heeft flink aan de HD3850 AGP gesleuteld en zelfs de kloksnelheden van de kaart verhoogd. Normaliter wordt de Radeon HD 3850 uitgeleverd met een 670 MHz core en 825 MHz geheugenklok. Bij deze agp-variant heeft Sapphire deze snelheden verhoogd tot 700 MHz voor de core en het 512 MB aan gddr3-geheugen draait op 846 MHz. De rest van de specificaties zijn gelijk aan de pci-express-versie: 320 stream processors, Shader Model 4.1, DirectX 10.1 en ATI's PowerPlay-technologie om het stroomverbruik van de kaart te minimaliseren.

Als er één verschil is tussen de agp- en de pci-express-versie, dan is het het gebrek aan ondersteuning voor high definition audio via hdmi. Dit heeft te maken met de geringe bandbreedte van de agp-bus. Hdcp wordt wel ondersteund via de twee dual-link dvi-poorten, dus het bekijken van blu-ray-films is geen probleem.

Sapphire heeft de HD3850 AGP voorzien van een single-slot koeler met een passieve heatsink op de stroomregelaars. De agp-bus kan de kaart niet van voldoende stroom voorzien, dus is er een zespins stroomaansluiting op de kaart gemonteerd. Is uw voeding ook wat ouder? Geen nood: een verloopkabeltje voor een standaard vierpins molex-connector wordt meegeleverd. Op de meegeleverde cd vinden we Cyberlink PowerDVD 7 en de Cyberlink DVD Suite terug, evenals 3DMark06.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snelste agp-kaart tot nu toe
  • Geen hd-audio via hdmi
Agp-gebruikers kunnen weer een tijdje door met deze kaart. Wij zijn vooral te spreken over de behandeling die Sapphire deze kaart heeft gegeven: er is duidelijk zorg en aandacht besteed aan het ontwerp.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Laatste reactie