abonneren

Radeon HD 2600 Pro AGP

Net als een buitenaards wezen in een jaren '50-film weigert agp uit te sterven. Wat nVidia en ATI ook zeggen, de vraag naar agp is zodanig hoog dat ze gedwee nieuwe kaarten met deze connector uitbrengen.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De HD 2600 Pro AGP is een van de meest recente agp-kaarten van Sapphire en zoals de naam al impliceert is de kaart gebaseerd op de AMD RV600-core. Met deze kaart krijgen bezitters van een agp-moederbord de beschikking over DirectX 10-graphics.

De specificaties van de agp-variant van de HD 2600 zijn identiek aan die van de pci-express-uitvoering. De core draait op 600 MHz, het geheugen op 500 MHz (1 GHz effectief) en de kaart telt 120 stream processors. Het 512 MB aan gddr2-geheugen is aangesloten op een 128-bits geheugenbus. De kaart ondersteunt het hdcp-encryptiemechanisme en de Universal Video Decoder, maar kan in tegenstelling tot de pci-express-versie geen audio opnemen. Dat heeft te maken met de beperkingen van de agp-bus.

De enige toevoeging op het pcb is die van de bridgechip waardoor het pci-express-ontwerp kan praten met de agp-bus. De bridge wordt gekoeld door een thermische plaat. Sapphire heeft ook een goed doel bedacht voor dat los bungelende floppystroomkabeltje in uw pc-kast: de HD 2600 Pro gebruikt deze connector om zijn stroom te betrekken.

Het pcb van de Radeon HD 2600 Pro AGP is compact: we meten 17 centimeter in de lengte en dankzij de platte koeler past de kaart in een enkel slot. De geheugenchips worden overigens niet door de koeler bedekt, maar dit zou geen probleem moeten zijn. De Hynix HY5PS121621CFP-2-chips zijn ontworpen voor gebruik op 500 MHz, dus tenzij u gaat overklokken is koeling niet nodig.

De rest van de hardware in de doos bestaat uit een driver-cd, dvi-vga-adapter, tv-out-connector, hdtv-breakout-kabel en een vier-pins molex-naar-floppy-adapter mocht u geen vrije floppyconnector meer hebben.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • DirectX 10 voor agp-systemen
  • Kan geen audio opnemen
Heeft u een agp-systeem en wilt u overstappen op DirectX 10? Dan is de Sapphire Radeon HD 2600 Pro AGP uw kaart.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: