Na de tegenvallende prestaties van de Radeon HD 2900 XT zijn is ons optimisme voor de nieuwe AMD-kaarten wat getemperd. Vier nieuwe midrange-kaarten moeten hier een eind aan maken, en bijkans de concurrentiestrijd met nVidia weer op een hoog pitje zetten. Zal AMD ditmaal wél slagen?

Sinds de acquisite van ATI loopt het niet bijster lekker bij AMD. De langverwachte 'Barcelona' quadcore-processor heeft te kampen met technische problemen en is uitgesteld, de Radeon HD 2900 XT werd vrij matig ontvangen vanwege zijn tegenvallende prestaties en een XTX-variant die het tegen de GeForce 8800 GTX moet opnemen is geschrapt.

AMD hoopt door vol in te zetten op het midsegment toch wat terug te kunnen pakken van het aan nVidia verloren marktaandeel. Concurrent nVidia heeft inmiddels een stevige greep op de DirectX 10-markt dankzij een uitgebreide line-up aan kaarten, van de GeForce 8400 GS tot de GeForce 8800 Ultra. In het midrange zitten de meeste modellen en daar valt ook het meeste marktaandeel te halen. AMD hoopt met de ATI Radeon HD 2400 Pro, 2400 XT, 2600 Pro en 2600 XT de kansen in zijn voordeel te doen keren. De kaarten zijn gebaseerd op de nieuwe R600-architectuur en op 65 nanometer gefabriceerd. Dit laatst moet ervoor zorgen dat de gpu minder stroom nodig heeft en dus een stuk koeler blijft.

De ATI Radeon HD 2400 XT is niet bedoeld voor serieuze gamers. De kaart is simpelweg niet krachtig genoeg om het huidige gamesaanbod op een vlotte manier te kunnen afhandelen. Waar de HD 2400 XT wél voor bedoeld is, is voor het draaien van Aero Glass onder Windows Vista (de kaart is DirectX 10-compatibel) en voor het afspelen van high definition multimedia. De kaart positioneert zich daarmee tegenover nVidia's GeForce 8400 GS. De kloksnelheid is 700 MHz, het geheugen loopt (afhankelijk van de fabrikant) tussen de 700 en 800 MHz. Verder zijn er 40 stream processors aanwezig die gebruikt kunnen worden voor texture-, pixel- of shaderberekeningen. De HD 2400-kaarten worden voorzien van 256 MB aan ddr3-geheugen, maar er komen ook goedkopere varianten met 256 of 128 MB aan ddr2-geheugen.

AMD zet met de HD-serie hard in op multimedia. De nieuwe Universal Video Decoder, in de HD 2900 XT nog de grote afwezige, is in de HD 2400 XT wél aanwezig. De UVD zorgt voor hardwarematige decoding van high definition beeldmateriaal. Het afspelen van een hd-dvd- of blu-ray-film zou dus ook met een minder krachtige processor geen probleem moeten zijn met de nieuwe Radeon HD-kaarten. In de praktijk blijkt AMD's UVD inderdaad goede diensten te bewijzen: het cpu-gebruik stijgt vrijwel nooit boven de 15% uit. Ter vergelijking: de HD 2900 XT heeft een cpu-usage tussen de 30% en 50%, concurrent nVidia met hun PureVideo-techniek zit rond de 20%. Overigens claimt AMD dat nVidia niet overweg kan met films die met de VC-1-codec gecodeerd zijn, alleen met H.264. Bij dergelijke films zou de cpu-usage stukken hoger zijn. AMD's UVD kan wel met beide codecs overweg. De moeite van het vermelden waard is dat de HD 2400 XT onder topbelasting niet meer dan 25 Watt verbruikt. Waarom AMD de kaart in het referentiedesign dan ook niet meteen passief gekoeld heeft, is ons een raadsel.

Kijken we naar de prijs, dan valt het prijskaartje van maximaal € 90 meteen op. Ten opzichte van de even dure GeForce 8400 GS heeft AMD duidelijk betere kaarten in handen: hd-content wordt met minder processorbelasting afgespeeld en de kaart verbruikt minder energie. Wie helemaal nooit games speelt: de Pro-versie van de HD 2400 moet nog minder gaan kosten (ca € 50) en toch dezelfde multimediabeleving geven.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Universal Video Decoder

  • HDCP-compatibel

  • Geen stroomconnector nodig

  • Goedkoop

  • Geen gamingkaart

  • Niet passief gekoeld

De HD 2400 XT is voor multimediagebruik onverslaanbaar: vga, dvi of hdmi met ondersteuning voor hdcp en audio, de uitstekende prestaties van de Universal Video Decoder en het lage stroomverbruik maken deze kaart een betere keus dan de even dure GeForce 8400 GS. Dat deze kaarten niet voor gamers geschikt zijn moge duidelijk zijn, al zijn wat oudere games op lagere resoluties best nog speelbaar. Een passief gekoelde versie van deze kaart zou in geen enkele htpc misstaan; het is dus wachten op de eerste fabrikant die hiermee op de markt komt.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten