abonneren

NX7950GX2-T2D1GE

nVidia's huidige topkaart is de GeForce 7950GX2. Niet verwonderlijk, want deze kaart heeft maar liefst twee grafische processoren aan boord, die via de SLI-technologie met elkaar verbonden zijn. De MSI-uitvoering van deze dubbeldekker heeft een hoop leuke extra's, zoals D.O.T. en Vivid.

De GeForce 7950GX2 is op dit moment de snelste enkele kaart die u kunt kopen. Waarbij u enkele met een korrel zout moet nemen, want de kaart is natuurlijk eigenlijk een dubbele GeForce 7900, waarbij de twee gpu's via SLI met elkaar verbonden zijn. Desondanks past de kaart in een enkel pci-express*16-slot en neemt hij maar twee slotplaatsen in beslag. Ook werkt de kaart op moederborden die SLI niet ondersteunen, wat betekent dat hij veel breder inzetbaar is dan de dual-gpu-oplossingen die we tot nu toe gezien hebben.

MSI heeft weinig veranderd aan het referentieontwerp van nVidia. De kaart draait op 500 MHz (1200 MHz geheugen) en afgezien van een MSI-sticker is er niets spannends te ontdekken aan het bord. Waar MSI in uitblinkt is de meegeleverde software en dan voornamelijk de D.O.T.- en Vivid-technologiëen.

D.O.T., oftewel Dynamic Overclocking Technology, zorgt ervoor dat de kaart bij hoge belasting automatisch overgeklokt wordt zodat u wat extra reserve heeft. U kunt in de driver eenvoudig instellen tot hoeveel procent de kaart overgeklokt mag worden (0 tot 10 procent). Jammer is dat MSI geen mogelijkheid biedt om automatisch uit te zoeken hoeveel procent de kaart overgeklokt kan worden; u zult dit zelf aan de hand van de stabiliteit moeten uitvinden.

Vivid zorgt ervoor dat het helderheid en de kleurwaarden van het beeld aangepast kunnen worden. Als u video kijkt stelt u waarschijnlijk meer prijs op een hoog contrast dan als u achter internet zit. Met Vivid valt dit met één druk op de knop te regelen. Heel erg wereldschokkend mag deze feature dan niet zijn, het is wél een leuke extra bovenop een uitstekend presterende kaart.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snelste kaart tot nu toe
  • uitstekende tools
  • luidruchtig
De MSI NX7950GX2-T2D1GE is de snelste 'enkele' kaart die we in ons testlab tegenkomen. Hoewel er niet afgeweken is van het referentiedesign van nVidia zorgen de meegeleverde tools voor een meerwaarde die de aanschaf van de MSI-uitvoering boven de concurrentie rechtvaardigt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: