abonneren

NX7900GTX-T2D512E

ATI's huidige topkaart is de Radeon X1900XTX. nVidia's antwoord hierop is de GeForce 7900GTX. We onderwerpen beide kaarten aan een head-to-head-test om te zien welke het meest waar voor zijn geld biedt.

De eerder gereviewde Radeon X1900XT maakte korte metten met de concurrentie. ATI doet er met de introductie van een X1900XTX-model nog een schepje bovenop. nVidia is geenszins van plan dit met lede ogen aan te zien en zet de GeForce 7900GT en 7900GTX in als tegenoffensief. Kan nVidia de aanval van ATI pareren? We testen het aan de hand van twee grafische kaarten uit de stal van MSI. Beide kaarten zijn voorzien van 512 MB geheugen en een pci-express-interface.
We maken het de kaarten flink moeilijk door ze door een aantal benchmarks heen te laten worstelen. De resultaten zijn verrassend. Zo weet nVidia er in de theoretische 3DMark-benchmarks meer uit te halen dan ATI, maar deze resultaten zien we níet terug in de gamesbenchmarks. In enkele spellen (Half-Life 2, F.E.A.R.) heeft ATI voorsprong en in andere (Splinter Cell: Chaos Theory, Doom 3) weet nVidia vooral op hogere resoluties meer indruk te maken. Van een afstand is te zien dat de kaarten aan elkaar gewaagd zijn, met geen duidelijke winnaar. Kijken we naar de prijs, dan ligt de situatie anders. Hoewel de adviesprijzen vrijwel gelijk zijn, gaat de MSI RX1900XTX op dit moment voor 576 euro over de toonbank terwijl u voor de MSI NX7900GTX bijna 50 euro meer moet neerleggen. De prijs-prestatieverhouding is dus nog in het voordeel van de ATI-kaart. Wat we er wel bij moeten vermelden is dat bij het gamen op 1280 x 1024, de meestvoorkomende lcd-resolutie, games al snel beperkt worden door de processor en niet de grafische kaart. In dit soort gevallen loont het dus eerder om aan een upgrade van uw processor te denken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer snel.
  • Dual-dvi.
  • Dual-slot.
  • Lawaaiig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Laatste reactie