abonneren

nVidia-driver getroffen door hacker

De nVidia-driver voor Linux is lek. Een onbekende hacker heeft een exploit gepubliceerd waarmee een aanvaller superuser-toegang kan krijgen.

nVidia brengt voor zijn grafische kaarten Linux-drivers uit. Deze zijn handig, maar omstreden, omdat nVidia de broncode niet vrijgeeft. Dat valt niet goed in de opensourcegemeenschap, waar programmeurs het liefst ook zelf in de code duiken. Linus Torvalds, de bedenker van Linux, trok vorige maand nog van leer tegen nVidia. De bekendmaking van het gat in de grafische driver zal ongetwijfeld met hoongelach worden ontvangen.

Het lek werd bekendgemaakt door David Arlie, die zegt geïnformeerd te zijn door de eigenlijke hacker. Die laatste zou nVidia meer dan een maand geleden hebben ingelicht, maar heeft nooit een reactie gehad. Met het lek kan een hacker op een willekeurige plek in het geheugen schrijven en zodoende superuser-toegang krijgen, zodat alle toepassingen op de computer kunnen worden uitgevoerd. Of het lek ook van toepassing is op de Windows-driver, is niet bekend.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Grafische kaarten

Tags: Drivers