Nieuwe videokaart Nvidia krijgt 6GB geheugen

Nvidia werkt aan een nieuwe videokaart onder de codenaam Titan. Deze wordt mogelijk standaard geleverd met maar liefst 6 gigabyte gddr5-geheugen, een verdubbeling ten opzichte van het referentieontwerp van de topkaarten van AMD. De Titan wordt eind deze maand verwacht.

AMD zet standaard 3 gigabyte gddr5-geheugen in de Radeon HD 7970, het topmodel van de fabrikant. De huidige topkaart van Nvidia, de Geforce GTX690 met twee grafische processors (gpu), heeft standaard volgens het referentieontwerp 4 gigabyte videogeheugen aan boord, meldt Tweakers.

Het staat de partners van beide partijen overigens vrij om het geheugen naar eigen inzicht aan te passen. Zo bestaan er momenteel van zowel AMD als Nvidia videokaarten in het topsegment die al met 6 gigabyte geheugen werken. Maar het is afhankelijk van de gpu-architectuur of deze volledig wordt benut.

Gpu-architectuur
De Titan is voorzien van de GK110 grafische processor (gpu). De gpu-architectuur is gebaseerd op de Tesla K20X kaart. De GK110 gpu heeft 2880 cuda-cores opgedeeld in 15 SMX-eenheden. Verder beschikt de gpu over 1,5 megabyte L2-cache. De communicatie met het geheugen werkt via een 384-bit bus. Het geheugen draait met een kloksnelheid van 1,3 gigahertz.

In de Titan-gpu zouden 2688 cores daadwerkelijk zijn geactiveerd. Maar dat is nog altijd ruim 70 procent meer dan het aantal cores in de GK104 gpu die voor de huidige GTX680 topkaart met een enkele gpu wordt gebruikt. De Titan zou de prestaties van de huidige GTX690 tot op 85 procent benaderen. Het laatstgenoemde model is een kaart die met twee gpu's draait.

De thermal design power (tdp) bedraagt 235 Watt. Deze weet Nvidia bij de Titan relatief laag te houden doordat de cores op 732 megahertz zouden draaien, wat flink lager is dan de 12 gigahertz van de GTX680.

Het loont om nog even te wachten met de aanschaf van deze videokaart, want hij is niet goedkoop. De introductieprijs van de Titan zou rond de 900 dollar bedragen.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Grafische kaarten

Tags: titan, videokaart