abonneren

M9140 LP PCI-e

Soms is één scherm niet genoeg. Zelfs niet een 24-inch of groter. In die gevallen biedt een multiscreen-setup uitkomst. Matrox is al jaren heer en meester in dit segment. Wij bekijken de M9140 die maar liefst vier schermen in full-HD resolutie kan aansturen.

In de grafische sector is al jaren het heel gewoon met meerdere schermen te werken. Denkt u maar eens aan webontwikkeling, intensief dtp werk of videobewerking. Daar heeft u eigenlijk nooit genoeg schermruimte, waardoor twee of drie schermen geen overbodige luxe zijn.

Veel pixels


De Matrox M9140 LP (Low Profile) kan tot maximaal vier schermen aansturen die elk een maximale resolutie kunnen hebben van 1920 bij 1200 pixels. Doet u dat keer vier, dan komen we op een resolutie uit van 7680 bij 1200. Dat moeten voldoende pixels zijn voor de meest veeleisende graficus.

Lekker overzichtelijk


Het installeren van de grafische kaart is geen enkel probleem. Mede dankzij de drivers die Matrox meelevert. Deze werken namelijk feilloos. We hebben zowel op een 64-bits als op een 32-bits XP- en Vista-platform geen enkel probleem ondervonden met de heldere software. De layout van de configuratieschermen is helder, waardoor elke gebruiker ongetwijfeld snel zijn weg zal vinden in de software.
De Matrox M9140 ondersteunt zowel een uitgerekte desktop (stretched) als vier individuele desktops (independent). Dat geeft de gebruiker veel flexibiliteit bij het indelen van zijn werkblad. Tevens is in te stellen waar u programma’s wilt openen en op welk scherm Windows zijn meldingen moet weergeven. Waar we helaas niet achter zijn gekomen, is of de Matrox de lijsten van de schermen kan ‘negeren’. Dat kan in sommige gevallen handig zijn, aangezien er dan minder vertekening optreedt.

Warm!


De Matrox is passief gekoeld middels een aluminium blok dat bijna de hele kaart bedekt. Overigens betekent dit niet dat de kaart in een gesloten kast zonder ventilators kan worden geplaatst. Het koelblok van de Matrox werd tijdens de test bloedheet. Een adequate airflow is dus zeker wenselijk om de kaart goed te koelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Mogelijkheid tot vier schermen aan te sturen
  • Passief gekoeld
  • Zeer gemakkelijk te installeren
  • Wordt behoorlijk warm
  • Prijzig
De Matrox M9140 LP is een uitermate handige kaart die als unieke eigenschap heeft dat het vier schermen in Full HD kan aansturen. De flexibiliteit, passieve koeling en bijzonder gebruiksvriendelijke drivers maken van deze kaart een goede keuze voor de serieuze gebruiker in de grafisceh sector.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: