abonneren

GVN285OC-2GI

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Niet alleen de moederborden moeten eraan geloven. Ook de videokaarten voorziet Gigabyte inmiddels van extra koper. Ultra Durable VGA noemt Gigabyte deze techniek. Het extra koper moet zorgen voor betere hitteafvoer en meer stabiliteit. Ook deze 2GB Overclocked-versie van de GTX 285 gooit extra gewicht in de strijd.

Gigabyte is niet de enige met een overklokte versie van de GTX 285. Point of View heeft bijvoorbeeld de EXO-editie die we al eerder hebben besproken. En Evga heeft ook zijn Super Clocked-versies. Het unieke aan de Gigabyte-kaart is dat deze extra koper in de print heeft meegekregen. Dit extra koper moet zorgen voor betere hitteafvoer en daardoor meer stabiliteit en duurzaamheid.

Of het echt werkt, weten we niet. Dat hebben we al aangegeven in onze recensie van de EP-45-UD3P. Wat we wel merken, is dat de kaart iets stiller is dan de meeste concurrenten met een standaardkoeler. Wellicht heeft het toch iets te maken met het extra koper dat efficiënt warmte afvoert.

Behalve de luxe printplaat, valt natuurlijk op dat de kaart is uitgevoerd met 2GB gddr3-ram. Nu spellen steeds meer geheugen gebruiken voor het opslaan van textures en frames is het geen overbodige luxe meer als fanatieke gamer een kaart met 896 MB ram of meer aan te schaffen. Kijk maar naar het geheugenslurpende GTA IV. Met alles op maximaal gebruikt dit spel 1,5 GB. Maar loont het - afgezien van fanatieke GTA IV-fans - om op dit moment een videokaart met 2GB ram aan te schaffen?

Onze benchmarks wijzen uit dat het verschil met een gelijkwaardige 1GB-kaart minimaal is. Zelfs op een resolutie van 1920 bij 1080 zijn de verschillen klein. We hebben 3DMark 2006 en Vantage op de standaardresolutie gedraaid voor een goed vergelijk met andere kaarten. Daar rollen respectievelijk 18.237 en 14.809 uit. Beide prima scores die erg dicht bij de 1GB-kaart liggen. Echter, veel interessanter zijn de in-game benchmarks.

Bij Crysis zien we bij een resolutie van 1920 bij 1080 nog steeds 45 frames per seconde. Echter de MSI is maar 1 frame per seconde trager. Bij World in Conflict weet de 2GB wel wat meer frames te produceren als we de kwaliteit op Very High zetten en de resolutie verhogen naar 1920 bij 1080. De Gigabyte verwerkt dan nog 51 frames per seconde. Drie frames meer dan de 1GB MSI.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Degelijk en stil ontwerp
  • Erg snel
  • Future-proof met 2GB geheugen
  • Klein prestatieverschil met overklokte 1GB-kaarten
  • Pittige prijs
Het mag duidelijk zijn dat deze Gigabyte GTX 285 2GB OC een videokaart is voor de extreme gamer die op resoluties van 1920 bij 1080 of hoger speelt. Bij lagere resoluties is er geen verschil met de 1GB-kaarten. Hebt u dus geen monitor die Full HD of hoger aan kan, bespaart u dan gerust de €50 die u voor het extra geheugen betaalt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: