abonneren

GV-NX84G256HE

Tussen al het high-end geweld moeten we niet vergeten dan er ook nog voldoende mensen zijn die op zoek zijn naar een simpel kaartje om hun dvi-monitor op aan te sluiten. De GeForce 8400 GS is lekker goedkoop, dus voelen we 'm eens aan de tand.

De GeForce 8400 GS is de goedkoopste, meest eenvoudige kaart uit de GeForce 8-serie. De specificaties zijn overeenkomstig het bedrag wat u er voor neer legt: de gpu draait op 460 MHz, het geheugen op 400 MHz (800 MHz effectief). Het aantal unified shaders is minimaal: 16. nVidia heeft de geheugenbus voor de 8400 GS teruggeschroefd naar 64-bit en Gigabyte heeft hier 256 MB aan ddr2-geheugen aan gehangen. Tot zover weinig interessants dat de aanschaf van de kaart boven een geïntegreerde chipset op het moederbord rechtvaardigt. De meerwaarde zit 'm in de twee connectoren, één vga en één dvi, zodat u eventueel twee monitoren kunt aansluiten... en de ondersteuning van PureVideo, voor het ontlasten van de processor bij het afspelen van videobestanden.

De GV-NX84G256HE is een zogeheten half-height-kaart, zodat de kaart ook gebruikt kan worden in barebones en htpc's. In dat licht is het handig dat de kaart passief gekoeld is; van lawaai heeft u dus geen last. Voor het gebruik in een htpc is PureVideo erg belangrijk. In onze tests met 720p- en 1080p-hd-bestanden (h.264 en vc-1) weet de kaart voldoende stappen van het decoderingsproces op zich te nemen dat het afspelen van blu-ray- en hd-dvd-schijfjes probleemloos verloopt. nVidia heeft voor de kaart afgezien van PureVideo HD, de laatste techniek op dit gebied, maar gezien de bescheiden prijs van deze kaart zien we dit niet als een ernstig minpunt.

Gamers zitten uiteraard niet al te best bij de 8400 GS, maar dat zal niemand verbazen. Desondanks gooien we er een aantal gamebenchmarks tegenaan. Crysis en World In Conflict op 1024x768 in DirectX 10-modus halen 5 frames per seconde en zijn zo niet te spelen. In de laagste instellingen (640x480, medium settings) draaien de games wel, maar of dit zo wenselijk is... Unreal Tournament 3 is op 1024x786 nog wel te spelen, maar verwacht ook hier geen wonderen. Het is duidelijk: wie van games houdt moet net wat dieper in de buidel tasten om een 8600 GT of GTS aan te schaffen.

Eigenlijk is het grootste kritiekpunt dat we op de kaart hebben, dat de kaart geen dual-link dvi-poort draagt. Gigabyte levert een dergelijke kaart wel (GV-NX84G256H) en daarom verdient deze kaart de voorkeur boven het door ons geteste model. De afwezigheid van een dual-link-poort betekent dat het aansluiten van grotere schermen (1920x1080 en hoger) niet mogelijk is, wat de upgrademogelijkheden voor de computer beperkt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Redelijke gameprestaties tot 1024x768
  • PureVideo
  • Prima geschikt voor htpc's
  • Geen dual-link dvi-output
De Gigabyte GV-NX84G256HE is een leuk, goedkoop kaartje voor wie graag een htpc in elkaar sleutelt of eigenlijk nauwelijks gamet. De ondersteuning van PureVideo in plaats van PureVideo HD is geen ramp, de processor wordt voldoende ontlast om probleemloos blu-ray- en hd-dvd-materiaal af te spelen. Eigenlijk is het gebrek aan een dual-link dvi-poort het enige minpunt, dus wat ons betreft kunt u beter voor de GV-NX84G256H gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie