Onlangs heeft nVidia zijn topmodellen vernieuwd. De belangrijkste wijziging is de verkleining van het productieproces. Jawel, nVidia heeft eindelijk het 55nm-procedé onder de knie. Bijkomend voordeel van deze verkleining is dat het nu mogelijk is een dual-gpu kaart op de markt te brengen die niet direct wegsmelt. Wij testen voor u de Point of View GTX 295.

nVidia heeft een beetje gerommeld met de nummering waardoor wij in eerste instantie een beetje in de war raakten. De GTX 285 is de opvolger van de GTX 280 en is dus een single-gpu kaart. De GTX 295 is echter een dual gpu kaart: een dubbel uitgevoerde versie van de 55nm GTX 260 in één kaart. Het zijn overigens niet twee gpu’s op één kaart, zoals bij ATI het geval is, maar twee printplaten met een groot blok aluminium ertussen om de boel koud te houden.

Samen zijn


Nu weten we al dat de GTX 260 een lekker vlotte kaart is die prima in staat is hoge framerates te genereren. Maar wat gebeurt er als nVidia twee van deze kaarten samenvoegt? Nou... dan is het hek van de dam!

Allereerst zien we een score van 17.958 voor 3DMark06. Laten we eerlijk zijn: dat is niet veel hoger dan de GTX 285. Gaan we echter naar 3dMark Vantage, dan verandert dit beeld. De GTX 295 scoort daar een ongelooflijke 16.435 punten, zonder Physix! Met dit truukje scoort de kaart 20.848. En van deze scores worden we wel blij.

Als we in-game gaan meten, zijn de verschillen met de GTX 285 op lagere resoluties niet zo groot. Echter, de GTX 295 heeft de langere adem, zoals u zult zien in de volgende metingen.

Bij World in Conflict zien we 57 fps bij een resolutie van 1280 bij 1024. Als we de resolutie verhogen naar 1920 bij 1200 blijven we echter 57 fps zien. Dat is behoorlijk indrukwekkend en laat zien dat de kaart over veel reservekracht beschikt. In Crysis zien we een soortgelijk scenario: 67 fps bij een resolutie van 1024 bij 768 en nog steeds 65 plaatjes per seconde bij 1600 bij 1200 pixels. Anti aliasing op hoge resoluties is dus geen probleem voor deze monsterkaart.

Dorstig heethoofd


Al die rekenkracht heeft wel fors wat energie nodig. De GTX 295 verbruikt op zijn piek maar liefst 289 watt. Een krachtige voeding is dus geen overbodige luxe. Bovendien stoot de kaart door dit energieverbruik ook aardig wat warmte uit. Wij kunnen tijdens onze benchmarks geen vinger op het aluminium blok houden, zo heet wordt de kaart. We raden dan ook een kast met een goede airflow aan.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Heel, heel, heel erg veel kracht

  • Lekker compact: twee kaarten op één pcb

  • Future-proof

  • De applicatie moet Sli ondersteunen

  • De kaart wordt behoorlijk warm

  • Het is een diepte-investering

De GTX 295 maakt, mits sli is ondersteund, gehakt van alles wat er tot nu toe is gemaakt. Echter, dit kost wel een forse €459. U bent er dan wel zeker van dat u even vooruit kunt. Houdt er wel rekening mee dat deze kaart op zijn piek 289 watt verbruikt en ook behoorlijk warm kan worden.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten