abonneren

GTS250

nVidia is eindelijk spijkers met koppen aan het slaan als het gaat om logische naamgeving in de Geforce-serie. De eerste stap: het omdopen van de 9000-serie. Wij bekijken de ‘nieuwe’ GTS250 die in wezen een 9800 GTX+ is... met een vleugje extra.

Als we de specificaties van de GTS250 zien, hebben we een sterk deja-vu gevoel. Is dit niet een herbestickerde 9800 GTX+? nVidia speelt gelukkig ook geen spelletjes en bevestigt het vermoeden. De reden dat het Californische bedrijf een nieuwe naam hanteert, is dat er na anderhalf jaar aanmodderen met tientallen versies en types, weer structuur moet komen in de videokaartenafdeling. Niemand wist namelijk meer welke kaart nu waar staat in de Geforce-hiërarchie.

Meer geheugen


Na het plaatsen van de Zotac GTS250 zien we een verrassing: 1GB ddr3-geheugen. Nu zijn er wel versies van de 9800 GTX+ geweest met 1GB – bijvoorbeeld een kaart van MSI – maar deze zijn zeer dun gezaaid. En met de huidige spellen is 1GB geen overbodige luxe meer. Overigens zijn er wel 512MB-versies, maar in hoeverre dat een aanrader is, valt nog te bezien.
Niet geheel verrassend, presteert de GTS250 geheel in lijn met zijn ‘voorganger’. We zien keurige, vergelijkbare scores voor zowel 3dMark 2006: 14736 punten, als 3dMark Vantage: 8294 (met Physix ingeschakeld). Als we de GTS250 aan het werk zetten met onze spelbenchmarks, scoort deze tevens uitstekend. World in Conflict draait zelfs met een resolutie van 1920 bij 1080 soepel 30 frames per seconde. Ook Crysis vormt geen probleem met 35 frames per seconde bij een resolutie van 1600 bij 1200. Nette scores dus!

Enthousiaste blazer


Het enige minpuntje dat we vinden is de relatief luidruchtige koeling onder zware belasting. En dat terwijl de kaart helemaal niet heet wordt. Wij meten na vijf minuten volle belasting 65 graden. En dat is erg netjes. Wij zijn dus van mening dat Zotac de ventilator wat enthousiast heeft afgesteld. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen met een applicatie als Rivatuner.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Vlot genoeg voor alle huidige spellen
  • 1GB geheugen wordt standaard
  • Draait lekker koel
  • Ventilator is goed hoorbaar
  • Pittig geprijsd in vergelijking met ATI
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Zotac GTS250 geen nieuweling. Het is niets meer dan een 9800 GTX+ met een ander stickertje. Is dat negatief? Nee, zeker niet, want de 9800 GTX+ is een prima kaart die met gemak alle recente spellen op het scherm tovert. Met dank aan Alternate voor het leveren van deze sample.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie