abonneren

GeForce GTX 480

Met een vertraging van een half jaar maakt de GeForce GTX 480 eindelijk zijn entree. Codenaam Fermi was een zware bevalling voor nVidia, dat hierdoor tandenknarsend moest toezien hoe ATI een deel van de markt wist te heroveren. Keert Fermi de kansen?

De GeForce GTX 480 is nVidia’s eerste kaart met ondersteuning voor DirectX 11. Daarmee is de kaart een rechtstreekse concurrent voor de ATI Radeon HD 5870, die nu toch al enkele maanden de alleenheerschappij heeft in dit segment. De GeForce GTX 480 moet de koppositie weer terugpakken, en om het maar meteen te verklappen: deze doelstelling is ruim gehaald. De GeForce GTX 480 is de snelste (single-gpu) kaart op de markt. Toch lijkt het ergens om een pyrrusoverwinning te gaan: hoewel nVidia qua prestaties indruk weet te maken, valt de kaart op een paar andere vlakken fors tegen.

Eerst de positieve kant van het verhaal. De GeForce GTX 480 maakt korte metten met de Radeon HD 5870. Dat is niet vreemd: de Fermi-gpu telt bijna drie miljoen transistoren, een absoluut record. 480 cores, 60 texture units, 48 ROPs, een kloksnelheid van 700 MHz (1400 MHz voor de shaders) en een geheugenfrequentie van 924 MHz (384-bit gddr5) zijn ronduit indrukwekkend! Een kort benchmark-rondje laat opmerkelijke resultaten zien. In Dirt 2, de eerste DirectX 11-game, is de kaart gemiddeld 25 procent sneller dan de 5870. In Metro 2033 loopt het verschil zelfs op tot 40 procent. In Just Cause 2 is ATI juist weer sneller, net als 3DMark Vantage. Bij oudere (DirectX 10-)titels is het verschil kleiner. Over de linie scoort de GTX 480 zo’n 15 procent sneller dan de Radeon HD 5870. Erg netjes dus!

De titel ‘snelste kaart’ komt met een paar mitsen en maren. Zo is de adviesprijs van de GeForce GTX 480 op € 480 gezet – en gezien de productietekorten verwachten we dat leveranciers hier eerder boven dan onder zitten. Dat is érg veel geld: de Radeon HD 5870 kost minder dan € 350. De GeForce GTX 480 is niet alleen 30 procent duurder dan zijn concurrent, hij is ook aanzienlijk minder zuinig. Waar we op ons testsysteem maximaal 287 watt meten bij het testen van de HD 5870, loopt de teller met de GTX 480-kaart op tot maar liefst 416 watt. Dat is een verschil van bijna 45 procent en zorgt ervoor dat een krachtige voeding en goede koeling van de kast absolute vereisten zijn. nVidia heeft nog een lange weg te gaan om dit hoge energieverbruik aan banden te leggen.

AMD heeft nog een andere troef: de dual-gpu Radeon HD 5970. Deze kaart scoort in onze tests 30 procent hoger dan de GTX 480 en is 25 procent duurder. Qua prijs/kwaliteit is deze kaart dus wat beter in balans. nVidia zal hier voorlopig niets tegenover kunnen stellen, daar zorgt de hoge tdp van de Fermi-chip wel voor. AMD hoeft de snelheidskroon dus nog niet helemaal af te staan.

Kijken we naar randvoorwaarden dan blijven nVidia en AMD aan elkaar gewaagd. nVidia zet flink in op ondersteuning van 3D-schermen, wat gamen een nieuwe (doch prijzige) diepgang geeft. AMD daarentegen heeft de Eyefinity-techiek waarmee drie of zes schermen op één kaart aangesloten kunnen worden. Welke techniek het belangrijkst is, is een kwestie van persoonlijke smaak.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snelste single-gpu-kaart
  • geoptimaliseerd voor DX11
  • 3D-gaming
  • energieverbruik érg hoog
  • is de kaart wel verkrijgbaar?
Met de GeForce GTX 480 is nVidia weer op het rechte pad. De kaart is erg laat op de markt, maar weet in ieder geval wat betreft prestaties de lat weer een stukje hoger te leggen. Dat de kaart aanzienlijk duurder is dan de Radeon HD 5870 is onhandig, maar niet onoverkomelijk. Het uit de hand gelopen energieverbruik is helaas wel een duidelijke zwakke plek. nVidia zal hier de komende tijd veel aandacht aan moeten besteden. We zijn nu vooral benieuwd naar de reactie van AMD…

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Laatste reactie