abonneren

GeForce 9600 GT 512MB Sonic

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Palit geeft zijn overgeklokte kaarten de toevoeging 'Sonic' mee. De 9600 GT Sonic is één van de nieuwe kaarten in het assortiment van Palit, gebaseerd op de populaire G94-core van nVidia.

De GeForce 9600 GT is de eerste in de generatie 9-kaarten van nVidia, al verschilt de kaart niet zo vreselijk veel van de kaarten met G92-chipset (zoals de 8800 GT en GTS 512 MB). Waar de 9600 GT vooral in uitblinkt is in zijn prijs/prestatie-verhouding. De G94 is op een 65nm-procédé gebakken en hoewel de chip minder stream processors kent dan 'grote broer' G92 zijn deze stream processors wel sneller geklokt.

De 9600 GT heeft 64 stream processors aan boord, die normaliter op 1625 MHz draaien. De gpu zelf draait op 625 MHz, het aanwezige geheugen (512 MB aan gddr3) is via een 256-bit interface verbonden met de gpu en draait op 900 MHz (1.8 GHz effectief). Met deze Sonic-uitvoering heeft Palit de specificaties wat opgejaagd. Zo draait de gpu zelf maar liefst 50 MHz sneller, op 700 MHz. De geheugenklok is opgepept naar 1 GHz (2 GHz effectief), wat een winst van 100 MHz betekent.

Om de kaart koel te houden heeft Palit afstand moeten doen van de referentiekoeler. Op de kaart vinden we een koperen radiale koeler tegen die we kennen van overgeklokte MSI-kaarten en andere Palit Sonic-modellen. Door de nieuwe koeler past de kaart niet meer in één slot, maar de extra ruimte die de kaart nu inneemt wordt goed benut: de kaart blijft voldoende koel.

De grote verrassing van de 9600 GT Sonic is echter niet de verhoogde kloksnelheid, maar het aantal aansluitingen. Voor weinig geld komt u in het bezit van een kaart met twee dual-link dvi-poorten, een optische s/pdif-poort, een hdmi-poort en zelfs een DisplayPort-poort. Deze laatste zijn we nog niet eerder tegengekomen op een grafische kaart.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende prijs/prestatie
  • Heel veel aansluitingen
  • Goede prestaties
  • Neemt twee sloten in beslag
Hoewel u deze GeForce 9600 GT niet voor zijn fantastische gameprestaties moet kopen (want daarvoor is de G94 niet krachtig genoeg) biedt deze Sonic-uitvoering zeer veel waar én features voor zijn geld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: